✅سم پاشی با بردوفیکس یا اکسی کلرور مس
✅هرس شاخه های آلوده
✅اقدامات قرنطینه ای
✅بهترین راه پیشگیری از ورود عامل بیماری به باغ است.
سرعت رشد
تمایل کم به گل رفتن
یکسان و یک اندازه بودن برگ ها
تمایل کم به زرد شدن برگ ها
کم بودن مقدار نیترات
مقاومت در برابر آفات و امراض مخصوصا سفیدک دروغین
مقاوم بودن در برابر سرمای زمستان
✅بهترین روش مبارزه، تقویت درختان با کودهای مناسب، حذف شاخه های خشک، برگ ها و میوه های آلوده ی ریخته شده در پای درخت و کنترل علف های هرز است.
✅1)روش های سنتی:
✔️الف. چیدن میوه از روی زمین: این روش در درختان بلند و هرس نشده اعمال میشود که میوه ها پس از رسیدن توسط باد به روی زمین ریخته می شوند.
✔️ب. چیدن میوه: از این روش برای چیدن زیتون های سبز جهت مصارف خوراکی استفاده می شود که از درختان بالا می روند و میوه ها را می چینند
✔️ج. تکاندن شاخه: که به وسیله چوب یا هر وسیله دیگری این کار انجام میشود.
✔️د. چیدن میوه ها با شاخه: که این کار برای درخت و شاخه ها بسیار مضر است.
✅2)برداشت به روش مکانیکی:
✔️در این روش از ماشین های کوچک که به صورت شیکر عمل میکنند، استفاده می شود که این روش جهت برداشت زیتون های سیاه برای استخراج روغن می باشد. یا با ماشین هایی که روی تراکتور عمل میکنند این کار را انجام می دهند. البته استفاده این روش تنها در باغاتی میسر است که تراکتور به راحتی بتواند عبور و مرور کند.
✅آکتارا (300 گرم در 1000 لیتر آب)
✅استامی پراید (250 سی سی در 1000 لیتر آب)
✅کنفیدور (400 سی سی در 1000 لیتر آب). این سم علاوه بر پسیل، دیگر آفات مهم مرکبات از جمله شته ها و ویروس ها را کنترل نموده و به حشرات مفید آسیبی نمی رساند. از این رو در سیستم مدیریت تلفیفی آفت بسیار تاثیرگذار است.
✅دانیتول (200 گرم در 1000 لیتر آب). این سم باید روی مرکبات 3 ساله و بزرگتر استفاده شود و همینطور نباید در مجاورت رودخانه، برکه و منابع آبی استفاده شود.
✅دورسبان (1500 سی سی در 1000 لیتر آب). بیش از دوبار در سال بارده نباید استفاده شود. در طول گلدهی از یک ساعت بعد از غروب آفتاب تا دو ساعت قبل از طلوع آفتاب استفاده شود.
✅آبامکتین (300 سی سی در 1000 لیتر آب). این سم با توجه به ساختمان شیمیایی خود باعث شده تا تاثیر بهتری روی حشرات مقاوم به آفت کش داشته باشد.
1_قارچ های چوب رست:
قارچ هایی هستند که بر روی بسترهایی از سلولز و لیگنین(چوب ها) رشد می کنند.
2_قارچ های کودرست:
قارچ هایی که بر روی بسترهایی حاوی کود حیوانی که به صورت کمپوست درآمده اند، رشد میکنند. مانند انواع قارچ های دکمه ای و خوراکی موجود در بازار
3_قارچ های روینده بر روی بقایای بستر کشت قارچ های دیگر:
بر روی بقایای حاصل از کمپوست های مصرف شده سایر قارچ ها مانند قارچ های دکمه ای رشد میکنند. مانند کوپرینوس
✔️کاربرد آفتکش های میکروبی مانند ترکیبات تجاری محتوی قارچ بیمارگر حشرات علیه حشرات کامل به تعداد 4 بارو به فاصله هفت روز
✔️کاربرد تله های زرد چسبنده همراه با ماده جلب کننده کربنات آمونیوم و استات آمونیوم( به منظور نظارت، پیش آگاهی و شکار انبوه، با توجه به سهولت کار، قیمت نسبتاً ارزان و تاثیر مناسب در کنترل آفت، یکی از روش های متداول کنترل غیرشیمیایی این آفت می باشد.
✔️محلولپاشی ارتفاع یک سوم پایین تاج درخت گیلاس علیه حشرات کامل آفت، با مخلوط یک حشره کش تماسی و پروتئین هیدرولیزات در دو نوبت یا طعمه پاشی مسموم تنه درخت تا ارتفاع دو متری در سه نوبت و یا محلول پاشی تنه درخت تا ارتفاع دو متری در سه نوبت، بهترین نتایج را در کنترل این آفت داشته است.
حشره کامل در اواسط تا اواخر بهار، همزمان با آبدار شدن میوه گیلاس ظاهر شده و از مایعات روی برگ ها و گیاهان دیگر تغذیه می کند.
مگس های ماده پس از جفت گیری، تخم های خود را زیر پوست میوه قرار می دهند. در داخل هر میوه یک لارو دیده میشود ولی گاهی اوقات چندین لارو هم در یک میوه دیده شده است.
خسارت عمده مربوط به دوران لاروی آفت است. لارو این آفت معمولا در میوه های با قند بالاتر و اسیدیته کمتر بهتر رشد میکند. از ای نرو در باغات گیلاس شیرین، جمعیت بالایی از آفت را می توان یافت، در حالی کهجمعیت آفت در باغات آلبالو کمتر است.
لاروها پس از تکمیل دوران تغذیه، میوه را ترک کرده و داخل خاک می شوند و بعد از مدت کوتاهی به شفیره تبدیل می شوند که این زمان در شرایط مزرعه، حدود 3 ساعت پس از ورود به خاک است.
✅مگس گیلاس در سال فقط یک نسل دارد.
✅مگس های جنس Rhagoletis شامل 65 گونه بوده که اکثر آن ها دارای گیاهان میزبانِ به هم مرتبط هستند.
ظهور حشرات بالغ به شدت تحت تاثیر عواملی چون، ارتفاع و شرایط آب و هوایی خاص در هر سال قرار دارد.
آلودگی شدید، در ارقام دیررس گیلاس مشاهده می شود. این آفت بسیار مخرب بوده و آستانه خسارت اقتصادی آن برای تولید کنندگان پایین است، بنابراین اقدامات پیشگیرانه برای حفظ این محصول الزامی است.
گیاهان میزبان آفت مگس گیلاس، عمدتا متعلق به خانواده ی Rosaceae (گل سرخ) و زرشک می باشند. میزبان های این حشره در اکثر مناطق
ایران، میوه گیلاس و آلبالو می باشد.
✅ناپیوستگی تولید قارچ در طبیعت
✅وجود انواع سمی در کنار خوراکی
✅کیفیت غذایی مطلوب گیاه
✅قارچ سرشار از پروتئین، آهن و ویتامبن است و در عین حال بسیار خوش طعم است.
✅دوره کشت آن بسیار کوتاه است و در سال چندین بار میتوان به کشت آن اقدام کرد.
✔️ذرت از جمله گیاهانی است که به دلیل سازگاری زیاد می تواند با گیاهان زیادی به صورت مخلوط کشت شود.
✔️کشت مخلوط ذرت و کدو نشان داد که عملکرد کل دانه ذرت و میوه کدو در کشت مخلوط، نسبت به کشت خالص دو گیاه، به دلیل استفاده بهتر از منابع برتری داشت.
✔️کشت مخلوط ذرت و آفتابگردان با ترکیب 75 درصد ذرت و 25 درصد آفتابگردان، بیشترین عملکرد علوفه تر، علوفه خشک، عملکرد دانه و مقدار کل پروتئین را در بر داشت.
افزایش درصد قند در محصولات زراعی و باغی
تنظیم و هدایت آب و شیره گیاهی در گیاه
کمک به جذب کلسیم و پتاسیم
افزایش و استحکام گل و میوه
تاثیــر مســتقیم در تقســیم ســلولی، پایــداری و تشــکیل جوانه ها و شکوفه ها
توصیـه شـده بـرای کلیـه گیاهـان خصوصـا محصولات بـر دوسـت، ماننــد چغنــدر قنــد، نیشــکر، آفتابگــردان، ســویا، ســیب زمینــی، گوجــه فرنگــی، کاهــو و درختــان میــوه
ویتــال پاور کود اختصاصی جهــت افزایش عملکرد غده و عیار در چغندر قند می باشد. عنصر بر موجود در این کود باعث از بین رفتن بیماری قلب ســیاه در غده چغندر قند می شود. همچنین نوع ازت موجود در این کود به گونه ای اســت که ازت مضر و ترکیباتی که مانع استحصال قند در غــده می گردد را از بین برده و ســبب افزایش میزان قند قابل استحصال می شود.
کاربرد ویتــال پاور از هنگام پیدایــش 2 تا 3 جفت برگ حقیقــی آغاز و هر 25 - 20 روز یکبــار، به مقدار 1/5 لیتر درهکتار برای هر بار محلول پاشــی، در طی 5 دفعه تکرار می شود.
اســتفاده از ویتال پاور در مدت 50 روز اول بعد از پیدایش برگ های حقیقی، تقسیم سلولی در لایه کامبیوم ثانویه غده را افزایش داده و باعث افزایش تعداد سلول های تجمع دهنــده قند می گردد. در ایــن دوران که بوته ها به طور کامل مستقر نشده اند از بوته میری گیاهچه ها جلوگیری می کند.
بــا توجه به نیاز بالای تغذیــه ای گیاه چغندر قند، توصیه می گردد که ویتال پاور را در تمام مراحل رشــدی با سایر کودها ترکیب و به صورت همزمان استفاده گردد.
فاکتورهای اصلی استرس (تنش) برای گیاه:
✅آب و یا خاک شور (تنش شوری)
✅خاک ضعیف از نظر مواد آلی
✅درجه حرارت بسیار بالا یا بسیار پایین(تنش دمایی)
✅تراکم کشت بالا
✅آبیاری نامنظم و یا آبیاری کم (تنش خشکی)
هر یک از عوامل فوق سبب آسیب هایی به گیاه می شود که گاهی به شکل زردی برگ ها و یا پژمردگی و تغییر شکل برگ ها بروز میکند.
عامل تلخی خیار، از ماده ای به نام کوکوربیتاسین تشکیل می شود که در شرایط زیر به وجود می آید:
✅دماهای پایین تر
✅تراکم بیش از حد کشت
✅ازت زیاد
✅تنش آبیاری (کم یا زیاد شدن دفعات و میزان آبیاری و آبیاری نامنظم)
پس برای جلوگیری از تلخی محصول و کاهش بازارپسندی باید عوامل فوق را کنترل کرد.
فعالیت بیولوژیک و کاربرد اسانس در صنایع مختلف، بستگی به ترکیبات شیمیایی موجود در آن دارد، که خود تحت تأثیر عوامل محیطی ذیل می باشد:
✅مرحله رشد،
✅زمان برداشت،
✅شرایط کشت و
✅اندام مورد استفاده قرار می گیرد.
تحقیقات انجام شده در رابطه با تغییرات میزان و اجزای اسانس در مراحل مختلف رشد در گیاهانی مانند شوید، زنیان و گونه های نپتاصورت گرفته و نتایج نشان دهنده تفاوت میزان و اجزای اسانس در گیاهان مختلف و در مراحل مختلف رشد می باشد.