✅ علفهای هرز نسبت به گیاه اصلی، رشد سریعتر، توقع کمتر و تعداد بذرهای بیشتری دارند.
✅ علف های هرز با گیاه اصلی بر سر منابع غذایی، آب و نور رقابت میکنند.
✅ ماندگاری و طول عمر زیادی دارند.
✅ از راههای مختلف مانند باد، آب، کود و بذرها وارد مزرعه شده و بذر آنها سالهای زیادی در خاک زنده میمانند.
✅ علف هرز ممکن است در آن زراعت خاص بومی باشد و یا از زراعت دیگر وارد شده باشند.
✅ علفهای هرز را برای مبارزه بهتر، دسته بندی میکنند: باریک برگان، پهن برگان
✅عمومی تریـن روش کوددهـی بـه گیاهان به صورت چالکـود و دسـت پاش می باشـد. کودهـای گرانـول و مصــرف خاکــی جنوبــگان بــا فرمولاســیون های تخصصــی مختلــف، جهــت تأمیــن مــواد غذایــی مـورد نیـاز انـواع محصـولات کشـاورزی در مراحـل مختلــف رشــد، طراحــی و تولیــد شــده اند.
✅انــدازه اســتاندارد گرانول هــای جنوبــگان، مصــرف آن هــا را بــا انــواع دســتگاه های کودپــاش و همچنیــن به صــورت دســتپاش میســر نمــوده اســت.
✅ایــن کودهــا پــس از جایگــذاری در عمــق خــاک، طــی نوبت هــای مختلــف آبیــاری بــه تدریــج در آب حـل شـده و بـا تغذیـه تدریجـی و مسـتمر، مـواد غذایـی مـورد نیـاز را در دسـترس ریشـه گیاهـان قــرار می دهنــد.
✅گیاهان خانواده بقولات (حبوبات، نخود، سویا، شبدر، یونجه، باقلا)، خاک های آهکی را ترجیح می دهند و در خاک های اسیدی، رشد قابل ملاحظه و رضایت بخشی ندارند.
✅در رابطه با خاک های اسیدی، آهک دهی قبل از کشت این گیاهان ضروری است. خاک ها باید از عناصر تغذیه ای، به ویژه فسفرو پتاسیم، به خوبی تامین شده باشند.
✅گیاهان خانواده بقولات، از سیستم ریشه ای قوی برخوردارند و عناصر را از اعماق زمین به سطح می آورند.
✅میزان مصرف روغن ولک در باغات، بین 1/5 تا 2 درصد می باشد. بیشتر از این مقدار، تا درصد در زمستان، هیچ آثار سوئی نداشته ولی باید از سم پاشی خالص روغن، اجتناب کرد.
✅جهت تهیه محلول سم پاشی نیز،ابتدا روغن را در مقداری آب (ترجیحا ولرم) حل کرده بعد به تانکر سم پاشی که تا نصفه اب دارد، اضافه شود.
✅اسفناج دارای عناصر مختلفی از قبیل کلسیم، آهن، فسفر، گوگرد، پتاسیم و منیزیم می باشد.
✅اسفناج از نظر ویتامین های A و C غنی است. همچنین به مقدار کم دارای ترکیبات تیامین، ریبو فلامین و نیاسین می باشد.
✅در برگ و ساقه اسفناج ترکیبات زیر وجود دارد:
✔️آب 92 درصد،
✔️کربوهیدرات 23 درصد،
✔️پروتئین 2 درصد،
✔️چربیها 7/. درصد،
✔️فیبر و ترکیبات سلولزی 6/. درصد
در ایران طالبی، یکی از محصولات مهم جالیزی است که از نظر سـطح کشـت دردرجه پنجم بعد از گوجه، خیار، هندوانه و خربزه می باشد و کشــت آن در بـیش از 35000 هکتــار از اراضی در استان های تهران، مرکزی، قم، اصفهان، خراسـان، سـمنان، بوشهر و هرمزگان متمرکز شده است و میانگین عملکـرد آن 18 تن در هکتار است.
❌در این مناطق شـوری یکی از مشـکلات موجـود یـا در حـال ظهـور می باشد.
شوری اندازه میوه طالبی را کاهش داده ولی زمان رسیدن میوه را سرعت می بخشد و در عین حال شوری کم، کیفیت میوه را بهبـود می بخشد.
طالبی جزء گیاهان نیمه حساس به شوری به شمار می آیـد و میـزان آسـتانه شـوری بـرای طـالبی 2/2 دسـی زیمنس بر متر مـی باشـد.
یکــی از روش هــای مــدیریت آبیــاری سطـــحی، روش آبـیاری جویچـه ای یـک در میـان اسـت کـه برخــلاف روش آبیاری جویـچه ای مـعمولی که تمام جویچه ها در آن آبـیـاری میگردد، جویچه ها به صورت یک در میان آبیاری می شوند.
✅روش آبیاری جویچـه ای یـک در میـان در حقیقـت یـک روش کم آبیاری است که در آن گیاهان زراعی عمدتاً به مقداربهینه آبـیاری شده و در نتیـجه مـمکن است مـقدار محصول کاهش یابد، ولی می توان با افـزایش رانـدمان مـصرف آب، اراضی بیشتری را به زیر کشت برد.
✅دو روش مدیریت آب در سیستم آبیاری جویچه ای یک در میان بـه کـار مـی رود:
1️⃣آبیاری جویچه ای یک در میـان متغیـر کـه در آن، جویچه های آبیـاری شـده و آبیـاری نـشده در هـر آبیـاری عوض می شوند و
2️⃣آبیاری جویچه ای یک در میان ثابـت که در این روش جویچه های آبیاری شـده در طـول فـصل رشد ثابت می ماند.
✅علت اصلی ترکخوردگی و آفتاب ســوختگی ترکیبی از عواملی مانند:
✔️تابش زیاد نور خورشــید،
✔️رطوبت کم،
✔️درجه حرارت بالا،
✔️و غلظت کم کلسیم می باشد.
میوه انار از آنجا که باردهی انتهایی دارد، میوه ها حساس به نور خورشید می شوند و آفتاب سوختگی در آنها شدیدتر می شود.
✅روش های زیادی در رابطه با کاهش این عارضه پیشنهاد شده است که عبارتند از:
✔️رقم های دارای سطح برگ بیشتر
✔️برنامه های کوددهی پیشرفته به ویژه نیتروژن، برای افزایش رشد رویشی
✔️سایه اندازی مصنوعی با استفاده از تجهیزات و درختان دیگر، تا میوه ها کمتر در معرض نورخورشید باشند.
❌اما با این وجود، سایه دهی مقرون به صرفه نیست و میوه های داخل تاج هم نیازی به سایه دهی ندارند.
✔️کوددهی با نیتروژن و کلسیم، نقش مهمی در کاهش ترکخوردگی میوه دارد که با ایجاد وضعیت تعادل بین آب پوست، بافت داخل میوه و حفظ خاصیت ارتجاعی میوه باعث استحکام دیواره سلولی می شود.
✅در برابر تنش گرما، اندام های درخت مرکبات واکنش های متفاوتی خواهند داشت. بر این اساس در بررسی اثرات تنش گرما بر مرکبات (منطقه شرق مازندران) این گونه گزارش گردید که میوه چه در مقایسه با برگ ها، نسبت به تنش دمای بالا حساس تر بودند که علائم ظاهری آسیب، در آنها کاملاً مشخص بود.
✅در گزارشی از واکنش ارقام مرکبات به تنش گرما در شمال کشور (منطقه شرق مازندران) این گونه عنوان شده است که ارقام نارنگی پیش رس (خصوصاً میاگاوا) نسبت به تنش گرما حساسیت بالایی داشتند که آثار زردی، سیاه شدن و ریزش میوه چه آنها، مشهود بود و در مرتبه بعدی، خسارت نارنگی پیج قرار داشت.
ارتباط نزدیک بین میزبان و گل جالیز سبب محدودیت کنترل آن به روش شیمیایی می شود. جستجو در زمینه کنترل شیمیایی گل جالیز با هدف یافتن علفکش شیمیایی باید به نحوی باشد که برای میزبان انتخابی بوده و صدمه ای به آن وارد نسازد. در رابطه با کنترل شیمیایی گل جالیز تحقیقات بیشتری توصیه می شود.
در مورد کنترل گل جالیز مصری در سیب زمینی از علفکش سولفوسولفورون
(آپیروس) %WG75 به میزان 35 گرم در هکتار، 20 ،30و 40 روز پس از رویش سیب زمینی توصیه می شود. لازم به ذکر است گیاهان حساس به علفکش های سولفونیل اوره مثل کلزا، یونجه، ذرت، عدس، نخود، چغندرقند، آفتابگردان، کتان، پیاز، خیار مزرعه ای و سورگوم بعد از کاربرد علف کش سولفوسولفورون در تناوب زراعی نباید قرار گیرند. جهت کنترل گل جالیز در توتون علفکش ای پی تی سی (ارادیکان) %EC82 به میزان 6-4 لیتر در هکتار قبل از نشاء و مخلوط با خاک، توصیه می گردد.
✅استفاده از کنترل شیمیایی زمانی است که جمعیت حشره بسیار زیاد و در حد بحرانی برای گیاه است.
✅به دلیل اینکه مورچه ها از شپشک ها در برابر دشمنان طبیعی نگهداری می کنند، برای اینکه دشمنان طبیعی بتوانند شپشک ها را کنترل کنند باید مورچه ها را از بین برد.
✅استفاده از صابون های تشکیل شده از نمک پتاسیم و یا اسید چرب، استفاده از عصاره سیر یا فلفل، استفاده از کنفیدور و موونتو در این راه بسیار موثر خواهد بود.
✴️شانکر باکتریایی مرکبات به دلیل انتشار و گسترش سریع، ریزش برگ و میوه، خسارات کمی و کیفی میوه و سر خشکیدگ درخت یکی از خطرناک ترین بیماری های مرکبات محسوب می شود.
✴️مهمترین عامل توسعه بیماری در باغات:
✔️وجود رطوبت
✔️بارندگی و
✔️دمای مناسب درفصل بهار می باشد که در سال جاری شرایط برای خسارت زا شدن این عوامل فراهم شده است.
1️⃣از بین بردن تک درختان در مناطقی که بیماری به تازگی وارد شده و محدود به یک نقطه و به صورت تک درخت می باشد.
2️⃣استفاده از ارقام مقاوم، مانند پرتقال والنسیا و نارنگی و اصلاح روش های برداشت
3️⃣مبارزه با علف های هرز به منظور از بین بردن میزبان دوم و همچنین ایجاد تهویه بهتر در باغ
4️⃣هرس سر شاخه های شدیدا آلوده و هرس شاخه های پائین درخت که با خاک تماس دارند و امحاء آنها
5️⃣ضدعفونی ابزارآلات نظیر اره و قیچی با محلول 10 درصد وایتکس از یک درخت به درخت دیگر
6️⃣جلو گیری از نقل و انتقال نهال و مواد گیاهی از مناطق آلوده به مناطق سالم
7️⃣دو نوبت سمپاشی با سموم مسی در باغات سالم در مناطق آلوده، در بهار و پائیز همزمان با رویش برگ های جدید
8️⃣دو نوبت سمپاشی قبل از آغاز بارندگی ها در پائیز و زمستان با سموم اکسی کلرور مس به نسبت 2/5 - 2 درهزار و بردوفیکس به نسبت 2 درصد به فاصله 15 روز در باغات آلوده، علاوه بر دو نوبت فوق
شرایط مساعد توسعه شانکر باکتریایی مرکبات:
1️⃣باکتری از 10 تا 38 درجه سانتیگراد فعالیت میکند، اما حرارت مناسب برای توسعه بیماری 28 تا 30 درجه سانتیگراد است .
2️⃣بارندگی توام با باد مهم ترین عامل انتشار باکتری است که همزمان بادمای بالا موجب گسترش بیماری می شود.
3️⃣فعالیت مینوز و یخ زدگی در سال قبل
4️⃣استفاده از نهال آلوده
5️⃣وجود میزبان حساس
6️⃣نقل و انتقال اندام گیاهی آلوده
✅ بعد از رقیق نمودن و پاشش روغن ولک به درختان، به سبب پارافین استاندارد بایستی روی تنه درختان مثل روغن جلا درخشنده شده و این حالت چندین روز پایداری داشته باشد.
این باغات از چندین کیلومتر به خوبی قابل تشخیص هستند!
❌اگر بعد از پاشش نتوانید بین درختان سمپاشی شده با نشده فرقی قائل نشوید روغن ولک بی کیفیت می باشد.
✅توجه✅
✔️روغن ولک های پایه گازوئیلی با اینکه بر عامل هدف بی تاثیرند در چندین سال موجب پیری سریع و خشک شدن درختان میشوند!
روغن ولک به صورت مایع غلیظ و به رنگ کرم کم رنگ تا پر رنگ ( بسته به نوع پارافین) میباشد.
❌روغن ولک های بی کیفیتی که حاوی امولسیون فایر مناسب نباشند، در گالن ته نشین میشوند. ( مایع و جامد از هم جدا میشوند) بایستی حالتی یکدست و همزده داشته باشد.
✔️روغن ولک قابلیت اختلاط با بسیاری از آفت کش ها را دارد ولی با قارچکش کاپتان، سموم گوگردی مثل سولفور، آبامکتین، نبایستی اختلاط شود.
✅جهت تهیه محلول سمپاشی نیز ابتدا روغن را در مقداری آب ( ترجیحا ولرم) حل کرده بعدا داخل تانکر سمپاشی که تا نصف آب دارد اضافه شود.
روغن ولک در سمپاشی زمستانه به منظور کنترل انواع کنه ها، شپشک ها، شته ها، پسیل، کرم های جوانه خوار و... استفاده می شود.
✔️روغن ولک با ایجاد لایه نازک، تمام بدن حشره را احاطه نموده و با بستن منافذ تنفسی باعث مرگ حشرات میشود.
✔️زمان مناسب استفاده از روغن ولک زمستانه یک هفته مانده به تورم جوانه و نیز در دمای معمولی ( یخبندان و یا زیاد گرم نباشد) سمپاشی شود.
- روغن ولک بصورت استاندارد حاوی 80 درصد پارافین و 18 درصد آب و 2 درصد امولسییون فایر میباشند.
✔️بعد از رقیق نمودن و پاشش روغن ولک به درختان، به سبب پارافین استاندارد بایستی روی تنه درختان مثل روغن جلا درخشنده شده و این حالت چندین روز پایداری داشته باشد.
✔️از کاربرد دیگر روغن ولک برای تامین نیاز سرمایی درختان پسته (30 تا40 در هزار) است ونیز برخی قارچ ها از جمله سفیدک سطحی در انگور و نیز در برخی موارد افزایش دوره خواب درخت اگر قبل از بیدار شدن مصرف شود!
✔️جهت تهیه محلول سمپاشی نیز ابتدا روغن را در مقداری آب ( ترجیحا ولرم) حل کرده بعدا داخل تانکر سمپاشی که تا نصف آب دارد اضافه شود.
دوره آموزشی ثبت عملیات فروش آفت کش های نباتی در سامانه سانکا، از تاریخ 22 دی لغایت 23 دی ماه 1399 به مدت 2 ساعت، توسط سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس برگزار گردید. در این دوره آموزشی مهندس حجت دهقانی، مسئول فنی داروخانه گیاهپزشکی باغبان جهرم حضور داشت. گفتنی است در پایان این دوره، گواهینامه جهت بهره مندی از مزایای دوره آموزشی به ایشان اعطاء گردید.
این سمینار با همکاری خدمات کشاورزی باغبان جهرم و شرکت جنوبگان کرمان، با حضور جمعی از باغداران پیشرو شهرستان جهرم،