🌱یکی از آسان ترین روش ها برای از بین بردن علف های هرز باغات، استفاده از علف کش هاست.
✅در هنگام سم پاشی، باید دقت لازم صورت گیرد که سموم علف کش روی برگ درختان پاشیده نشود. زیرا باعث سوختگی برگ و برخی علائم همانند تصویر فوق میگردد.
✔️قابض،
✔️مدر و دفع کننده اوره،
✔️چربی سوز، به دلیل آنتی اکسیدان فراوان خاصیت ضد سرطان دارد.
✔️آب سماق خاصیت کاهش دهنده چربی، فشار خون و تصفیه کننده خون دارد و به جوان سازی پوست و کاهش چروک کمک میکند.
🌱نحوه تکثیر گیاه: از طریق پاجوش، کشت بذر، قلمه ساقه و ریزوم
✔️دمنوش آن مدر، ضد تورم و التهاب،
✔️ضد نفخ،
✔️ضد اسپاسم،
✔️ضد عفونی کننده دستگاه گوارش،
✔️بخور گل ها روشن کننده و براق کننده پوست و مو
✔️در استعمال خارجی، ضماد، لوسیون و حمام این گیاه برای ضدعفونی زخم ها و بهبود آنها می توان استفاده کرد.
🌼نحوه تکثیر گیاه: کشت بذر (بذرها برای جوانه زنی نیاز به نور دارند و در تاریکی جوانه زنی نمی کنند.)
✅گیاهشناسی: علفی و چند ساله، برگ ها به رنگ سبز تیره، سطح برگ انبوه از کرک، گل ها کوچک به رنگ سفید یا صورتی کمرنگ.
✅قسمت مورد استفاده: ریشه، گل و برگ ها
✅ماده موثره: سرشار از موسیلاژ
✅طبیعت: سرد و تر
✅خواص درمانی و نحوه مصرف:
✔️ریشه ها بیشترین میزان موسیلاژ دارا هستند و از دم کرده ریشه، برگ، گل و بذر به عنوان ضد سرفه، خلط آور و نرم کننده مجاری تنفسی استفاده می شود.
✔️خاصیت ملین و برطرف کننده یبوست و نرم کننده پوست نیز داراست.
✅نحوه تکثیر گیاه: قلمه ریشه، کشت بذر
بهترین روش برای مبارزه با این بیماری، استفاده از سموم کنه کش است. قوی ترین ها عبارت اند از:
✔️پروپاژیت (اومایت)
✔️نئورون
✔️نیسرون
✔️و.....
✔️کاهش دهنده فشار خون،
✔️اشتها آور و طعم دهنده به عنوان ادویه،
✔️کمک به هضم غذا،
✔️دارای آنتی اکسیدان فراوان و خاصیت ضد سرطان،
✔️تقویت سیستم ایمنی بدن،
✔️قاعده آور،
✔️بهبود عملکرد کلیه
✅گیاهشناسی: گونه ای از نعناست، علفی با گل های سفید تا صورتی انتهایی، ساقه دارای ریزوم و ساقه خزنده و عطر و طعم تند.
🌿قسمت مورد استفاده: اندام هوایی (برگ ها و گل ها)
✅ماده موثره: اسانس دارای منتون، منتول و منتوفوران
✅طبیعت: گرم و خشک
✅خواص درمانی و نحوه مصرف: مقوی معده و ضد نفخ، خاصیت ضد باکتری
🌱نحوه تکثیر گیاه: از طریق تقسیم بوته و قلمه ساقه
گیاهشناسی:
درختچه ای است با شاخه های تیغ دار، برگ ها باریک و کوچک، گلها سفید تا صورتی رنگ، میوه ها کوچک تر از بادام معمولی.
✅قسمت مورد استفاده: مغز میوه
🥜ماده موثره: ترکیبات تلخ، ویتامین A، روغن
✅طبیعت: گرم و خشک
🌿خواص درمانی و نحوه مصرف:
✔️در پزشکی و طب سنتی از روغن بادام تلخ برای رفع گرفتگی عضلات، رفع تورم و درد و البته محصولات زیبایی پوست و مو استفاده می شود.
✔️امولسیون آن در رفع خارش های خارش های پوستی اثر قاطع دارد. خمیر بادام تلخ به جای صابون میتواند برای درمان اگزما بکار رود.
❌چون بادام تلخ دارای اسید سیانیدریک است، در مصرف خوراکی آن باید نهایت دقت را به عمل آورد.
🌱نحوه تکثیر گیاه: از طریق کشت بذر، قلمه، پیوند.
گیاهشناسی: درختچه ای است با برگ های معطر سبز، بیضی و نوک تیز با گل آذین انتهایی و به رنگ ارغوانی رنگ پریده.
✅قسمت مورد استفاده: برگ ها و گل ها
ماده موثره: اسانس
✅خواص درمانی و نحوه مصرف: دم کرده به لیمو آرام بخش و تسکین دهنده اعصاب، تقویت کننده معده و ضد نفخ، اسانس این گیاه در تهیه عطر و ادکلن به کار میرود.
نحوه تکثیر گیاه: قلمه ساقه و بذر.
✅طبیعت: گرم
✔️قسمت مورد استفاده: شاخه های گلدار
✔️خواص درمانی: ضد عفونی کننده، درمان یرقان، ضد التهاب.
✔️از ضماد در درمان نیش حشرات و بهبود جوش استفاده میشود.
✔️جهت رفع اسهال، تسکین دردهای قاعدگی، قرقره جوشانده برای شستشو و ضد عفونی دهان استفاده می شود.
✅قسمت مورد استفاده: برگ
✅خواص دارویی:
✔️دارای ترکیبات قندی به عنوان یک شیرین کننده طبیعی جایگزین قند (200 برابر شیرین تر از قند) ، جایگزین مناسب شکر برای بیماران دیابت.
✔️دارای رژیم لاغری، فاقد کالری،
✔️ریشه و برگ های این گیاه خواص پروبیوتیک دارند که می توانند در تعدیل میزان باکتری های مفید روده موثر باشند.
✔️منبع غنی اسید فولیک، ویتامین C، آهن، روی، کلسیم و اسید های آمینه ضروری
گیاهی است علفی، چند ساله، چند برگچه ای، دارای ساقه گل دهنده بلند و پوشیده از گل های کوچک به رنگ بنفش مایل به ارغوانی.
✅قسمت مورد استفاده: برگ ها و گل ها
✅طبیعت: گرم و خشک
✅خواص درمانی و نحوه مصرف: به صورت پودر خشک شده قابل مصرف بوده و بسیار موثر در کاهش قند خون، درمان دیابت، افزایش ترشح شیر و کاهش وزن بوده همچنین این گیاه ادرار آور و ضد کرم نیز می باشد.
✅نحوه تکثیر گیاه: کشت بذر
مناسب ترین روش های آبیاری:
✅دیم
✅غرقابی
✅قطره ای: شامل:
✔️قطره چکان فشنگی
✔️قطره چکان تنظیمی
✔️قطره چکان بابلر
🌿پایه های مناسب برای خاک های اسیدی:
✅پونسیروس، سیتروملو، ترویر سیترنج، کاریزو سیترنج، فلایینگ دراگون
🌿پایه های خاک های حد واسط:
✅لایم ها (مکزیکن لایم)
🌿پایه های مناسب برای خاک های قلیایی:
✅نارنج، ولکامرلمون، آلیمو، کلئوپاتراماندارین، رانگپورلایم، رافلمون، بکرایی
بهترین روش شیمیایی مبارزه با دو بیماری لکه برگی و سرخشکیدگی:
✅سم اوکسی کلرور مس به میزان 1/5 تا 2 در هزار
این دو بیماری در اثر وجود قارچ آلترناریا به وجود می آیند.
✔️استفاده از پودر کائولن
✔️استفاده از توری سایبان
✔️آب پاشی هوایی طی دوره ی افزایش ناگهانی دما
✔️استفاده از مواد ضد تنش و افزایش دهنده تحمل گیاه
✔️استفاده از بادشکن
✔️پوشش نهال با مواد گیاهی (کاه و کلش، برگ نخل، ....)
✔️کاشت گیاهان سریع الرشد (آفتابگردان، ذرت، ماش و ...) در کنار نهال
✔️تربیت و هرس صحیح درخت
با توجه به اینکه روش کنترل شیمیایی برای این بیماری و سایر بیماری های ویروسی وجود ندارد، بنابراین باید موارد ذیل جهت پیشگیری از گسترش بیماری رعایت گردد:
1️⃣تهیه بذر و نشاء از منابع مطمئن و استفاده از بذور و نشاء سالم و انجام تست های آزمایشگاهی سالمت بذر و نشاء
2️⃣تولید نشاء در گلخانه های ایزوله
3️⃣جلوگیری از رفت آمدهای غیرضروری در مزرعه و خصوصا گلخانه
4️⃣جلوگیری از انتقال اندام های گیاهی (میوه و نشاء و ...) از مناطق آلوده به مناطق سالم
5️⃣ضدعفونی مستمر وسایل باغبانی مورد استفاده ،شتشوی مرتب دست و تعویض لباس کارگران
6️⃣امحاء و سوزاندن اندام های گیاهی آلوده از جمله میوه و بوته های آلوده
ویروس عامل چروکیدگی قهوه ای میوه گوجه فرنگی (رگوس)، یک ویروس تازه شناسایی شده است کهموجب آلودگی گیاهان گوجه فرنگی و فلفل می گردد.
✅روش های انتقال:
✔️این بیماری به روش انتقال مکانیکی همراه با تماس دست و لباس کارگران با بوته ها و همچنین همراه با وسایل هرس از جمله قیچی و... زنبور های گرده افشان و توسط بذر و نشاءآلوده منتقل می گردد.
علائم:
✔️قهوه ای شدن کاسبرگ ها و دم گل
✔️پژمردگی و خشک شدن گل ها و قهوه ای شدن ساقه
✔️حالت سبز و روشن (موزائیکی شدن) ولکه های زرد همراه با چروکیدگی دربرگ
های جدید
✔️وجود لکه های نکروز(قهوه ای)
✔️تاولی شدن سطح میوه
✔️لکه دار شدن میوه (لکه های سبز و زرد)
✔️مدیریت رشد نرک ها با هرس به موقع آنها
✔️قطع و امحاء شاخه یا درختان آلوده
✔️سمپاشی علیه حشرات ناقل
✔️تولید و استفاده از مواد گیاهی سالم و عاری از پاتوژن
✔️کنترل علف های هرز
✔️کنترل سلامت تک تک درختان در هر باغ
✔️قرنطینه نباتی
✔️استفاده از پایه های متحمل و عدم استفاده از پایه های حساس
✔️ارقام متحمل و مقاوم
✅عامل بیماری نوعی پاتوژن است.
💥راه های انتقال:
1️⃣حشره زنجرک ناقل بیماری جاروک
2️⃣علف های هرز مانند سس
3️⃣پیوندک آلوده
💥علائم بیماری:
✔️کم شدن فاصله میان گره ها
✔️تغییر رنگ برگ ها
✔️جارویی شدن سرشاخه ها
✔️ریز ماندن میوه ها و تخم آن ها