محصولات کشاورزی ارگانیک و لزوم حمایت‌

یافته جدید دانشمندان در واقع تأییدی بر این باور قدیمی است که هر چیزی طبیعی‌اش بهتر است. بر اساس مطالعه 10 ساله که گوجه‌فرنگی ارگانیک و انواع معمولی را مقایسه کرده، محققان دریافته‌اند میزان مواد مغذی و آنتی اکسیدان‌هایی مثل فلانوئیدها در انواع ارگانیک، دو برابر بیشتر از انواع معمولی است و تقریبا در سایر نوع محصولات کشاورزی نیز میزان ویتامین‌ها و در کل ارزش غذایی انواع ارگانیک آن به مراتب بیشتر از نوع معمولی است.

محصولات غذایی ارگانیک چه هستند؟

به طور کلی، غذای ارگانیک، به غذایی گفته می‌شود که بدون دخالت یا بدون مصرف آفت‌کش‌ها، کودهای شیمیایی و ترکیبات اصلاح شده ژنتیکی تولید شده باشد. در واقع کشاورزی ارگانیک، شیوه‌ای از کشاورزی است که در تمامی مراحل کاشت تا برداشت، جمع‌آوری و بسته‌بندی محصولات کشاورزی از کود شیمیایی استفاده نمی‌کنند.

رشد تولید محصول ارگانیک در کشورهای اروپایی و آمریکایی

البته، در ابتدا این محصولات، تنها در فروشگاه‌های کوچک و یا در بازارهای محلی کشاورزان قابل دسترس بود، ولی در سال‌های اخیر، به طور وسیعی در اکثر فروشگاه‌ها در کشورهای اروپایی و آمریکایی فراهم و قابل دسترس است، چنانکه مصرف غذاهای ارگانیک در بین مردم آمریکا طی چند سال اخیر رشد 17 تا 20 درصدی داشته است، در حالی که محصولاتی که پیش از این در بازار مرسوم بوده‌اند و از نظر شکل ظاهری بهتر و بزرگتر هم بودند، تنها رشد 2 تا 3 درصدی داشته‌اند. به همین دلیل هم بسیاری از شرکت‌های تولید مواد غذایی به سمت تولید این گونه محصولات سوق یافته‌اند.

کشاورزی ارگانیک در ایران

البته در کشور ما هم طی سالهای گذشته تلاش زیادی شده که محصولات ارگانیک کشاورزی و غذایی تولید شود. طبق برنامه پنجم توسعه 4 میلیون هکتار زمین‌های کشاورزی کشور باید به روش مدیریت تلفیقی آفات مدیریت شود و از سویی 25 درصد کود شیمیایی مورد استفاده در کشاورزی باید با کودآلی جایگزین شود. دو هفته پیش مجلس با دعوت از وزیر جهاد کشاورزی در مورد وضعیت محصول سالم سئوال کردند و اینکه آمار بیماری‌ها و انواع سرطان‌ها در کشور رشد قابل ملاحظه‌ای داشته است، را به باقیمانده سموم و انواع کودها نسبت دادند. در این جلسه به وزیر جهاد فرصت سه ماهه برای ساماندهی وضعیت محصول سالم کشور داده شد.

البته در کشور ما به ویژه در مناطق کوهستانی تولید اکثر محصولات بدون استفاده از سم و کود تولید می‌شود و نه تنها سالم و حتی ارگانیک هم است، اما هنوز بازار خاصی برای ارائه این گونه محصولات نیست و چارچوب تجاری خاصی برای اینگونه تولیدات تعریف نشده است. این گونه محصولات سالم با محصولاتی که در آنها کود و سم استفاده شده وارد بازار می‌شود و حکایت اینکه «یک بز گر گله را گر می‌کند می‌شود» می‌شود.

بالا بودن ارزش غذایی محصولات ارگانیک

تحقیقات اخیر دانشمندان اروپایی در مورد چای‌، گوجه‌فرنگی‌، هلو و سیب‌های فرایند شده‌ای که به روش ارگانیک تولید می‌شوند نشان داده است این محصولات همگی از نظر میزان مواد مغذی و همچنین کیفیت ریزمغذی‌ها در سطح بالاتری نسبت به انواع غیر ارگانیک قرار دارند.

طعم واقعی محصولات ارگانیک

طی سالهای گذشته استفاده از انواع کودهای شیمیایی و سموم مردم را از چشیدن طعم واقعی میوه‌ها محروم کرده است، که اگر فرصتی باشد، تا آن را با طعم محصول ارگانیک مشابه مقایسه کنید نتیجه کاملا مشخص خواهد بود.

اَیا باورتان می‌شود، هیچ گاه پوست نازک گردو و طبیعی تلخ نیست؟

آیا می‌دانید کشاورزی غیر اصولی و استفاده از سموم و کودهای شیمیایی مهم‌ترین عامل از دست رفتن طعم واقعی گردو است؟

اما در این میان سیاست‌های دولت باید در جهت حمایت از کشاورزی ارگانیک باشد زیرا: پاکسازی هوا، آب، خاک با کشاورزی ارگانیک صورت می‌گیرد. همچنین کاهش مقدار مصرف سموم و جلوگیری از خطرات زیست‌محیطی و محافظت از نسل‌های آینده دلیل دیگر لزوم توسعه کشاورزی ارگانیک در کشور است.

طی سالهای گذشته تک محصولی بودن و وابستگی به کودهای شیمیایی، موجب از بین رفتن لایه رویی خاک و خسارتی بزرگ به کشور شده است که این گونه مشکلات با کشاورزی بدون کود و سم و به نوعی کشاورزی پایدار برطرف خواهد شد. محصول ارگانیک نه تنها طعم و مزه حقیقی‌ دارد بلکه پرورش این نوع محصولات سودآوری بهتری نیز دارد و سودآوری اقتصادی‌شان 2 برابر زمین‌های معمولی است.

 منبع: ایانا

مطالب بیشتر درباره‌:
کود سم بذر ادوات و ابزار بستر کشت آزمایشگاه گیاه پزشکی باغبانی و زراعت گیاهان دارویی و زینتی آبیاری علف های هرز و فضای سبز آموزش اتاق خبر روابط عمومی

Twitter Twitter
Instagram Instagram
Telegram Telegram
GitHub Github
RSS RSS
Gmail Email