چرا گندم پرطرفداترین گیاه جهان است؟
مهندس محمد مهدی عفیفی
گندم یکی از قدیمی ترین گیاهانی است که انسان کشت کرده و مورد استفاده قرار داده است. منشأ گندم حوزه مدیترانه و کشور فلسطین و سوریه بوده و از این مکان ها به ایران بزرگ قدیم و ترکیه کنونی منتقل شده و سپس در قاره های دیگر منتشر شده است.
لیموترش، یکی از اعضای خانواده مرکبات است که درختی متوسط داشته و از میوه آن هم در غذاها و سالادهای مختلف و هم به صورت خام استفاده میشود.این درختان حساس، در برابر سرما و یا سایه ضعیف بوده و در دماهای پایین تر از 1- درجه سانتیگراد صدمه میبینند. در مناطق گرم و نیمه استوایی، در صورتی که از این درخت مراقبت کافی به عمل بیاید، لیموترش میتواند سالیان سال شکوفه و میوه بدهد. همانند همه درختان میوه دیگر، قدم اول برای کاشت این گیاه یافتن مکان مناسب میباشد.
این محصولات از سایر محصولات بسیار سالم تر هستند اما به دلیل عدم اطلاع رسانی درست در زمینه مزایای آن و همچنین قیمت بالاتر این محصولات، هنوز جای خود را درسبد خرید خانوارها پیدا نکرده است.
ارقام خوب گوجه:
کلاستر، چری (گیلاسی)، کالیبرا، کنزو، باربارا
بهترین PH خاک برای کشت گوجه فرنگی 5/5 تا 8/6
متوسط جوانهزنی بذر گوجه فرنگی: 6-4 روز
برداشت محصول: 70-60 روز
بهترین درجه حرارت برای جوانهزنی: 30-25 سانتیگراد
زمان انتقال نشاء به زمین اصلی زمانی است که ارتفاع بوته 30-20 سانتیمتر شود.
برای کشت نشاء در زمین اصلی حفرههایی با فاصله 60-40 ایجاد میکنند. اگر تراکم بوته بصورت 5/2 بوته در متر مربع در نظر گرفته شود برای هر هکتار نیاز به 25000 بوته وجود دارد.
خاک، محیط استقرار گیاهان است. تشکیل خاک از تجزیه سنگهای مادر تحت تاثیر عوامل مختلف حاصل می شود. خاکها از نظر فیزیکی و شیمیایی در رشد گیاهان موثرند.
آش کاردین، آش کارده یا آش حُره نوعی از انواع آشهای ایرانی است که در محدودهٔ جنوب غربی زاگرس پخته میشود. در طبخ این آش از گیاهی مخصوص بنام کاردین استفاده میشود. این آش مانند نامش در مناطق مختلف روشهای پخت متفاوتی دارد؛ از روشهای تخمیری در مناطق بختیاری تا پخت همراه گوشت در اقلید. این آش در مناطق چهارمحال و بختیاری، اصفهان و خوزستان به نام کاردین(یا کاردیم) شناخته میشود و در اقلید و استان فارس شهرستان کازرون به نام کارده و در منطقهٔ بهبهان و هندیجان به نام حُره مشهور است.
گیاه کاردین یکی از گیاهان بومی منطقهٔ جنوب غرب زاگرس تا فلات فلسطین و از خادهٔ گل شیپوریان است. در منطقهٔ بختیاری، دو نوع از این گیاه میروید، که به نامهای کاردین و کُهلیٍر (KOHLIYER)شناخته میشوند و به هردو علف خرس نیز گفته میشود. در استان فارس به آن کارده، در جنوب خوزستان به آن حُره و در زبان عبری به آن اُخیلوف کتن(به عبری אחילוף קטן) گفته میشود. این گیاه به صورت خام برای انسان قابل مصرف نمیباشد.
طرز تهیهٔ این آش در خوزستان و سرزمینهای بختیاری بسیار شبیه به هم است. بدین صورت که سبزی کاردین، برنج گرده(برنج آش) و جوی نیم کوب(یا گندم) همراه با مقداری آب که مواد را کامل بپوشاند، حرارت داده میشوند. سنجش حرارت کافی با فروکردن انگشت در مواد انجام میگیرد و زمانی که دیگر نتوان انگشت را درون مواد نگه داشت حرارت دهی متوقف میشود. پس از اینکه ولرم شد(مانند ماست زنی) به آن مخمر ویژهٔ آش(مخمر آبجو) یا مایه خمیر اضافه میکنند و در ظرف را بسته در پارچه میپیچند تا گرمای آن حفظ شود و یک روز در این حالت باقی بماند. روز بعد مقداری از مایه را به عنوان مخمر برای دفعات بعد برداشته، به بقیه مقداری سیر و نمک و آب اضافه میکنند و میجوشانند، پس از حدود یک ساعت، آش حاضر است.
طرز تهیه این آش در شهرستان اقلید به این صورت است که نخست کاردین را همراه با آرد گندم میکوبند، سپس با اضافه کردن آبغوره یا دوغ به مدت یک روز در محیطی گرم نگه داری میکنند؛ سپس مواد را روی حرارت گذاشته میپزند. در این مرحله میتوان گوشت نیز اضافه کرد، که پس از پخت باید به صورت رشته رشته به مخلوط غذا اضافه شود. پس از پخته شدن سبزیها به آن برنج اضافه میکنند و به مدت یک ساعت میپزند و در انتها پیاز سرخ شده را به آن اضافه میکنند.
امروزه محققان براین باورند که برگ گیاه گزنه برای درمان انواع روماتیسم کاربرد دارد و حتی این گیاه که سرشار از کلسیم، سلیس و عنصر بور است برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان که در نتیجه از بین رفتن املاح معدنی از بدن بروز می کند موثر است.
باوجود حجم عظیم آب در جهان که حدود 97 درصد آب اقیانوس ها، دریاها و دریاچه ها تشکیل می دهد.
درصد آبهای شیرین رقم ناچیزی است که بیشترآبهای جاری و زیرزمینی و بارندگی ها را شامل می شود.
به طوری که هم اکنون کل آبهای شیرین جهان حدود 3 درصد برآورد می شود. محدودیت منابع آب شیرین قابل دسترس در جهان از یک سو و افزایش جمعیت و نیاز به مواد غذایی از سوی دیگر، ضرورت استفاده بهینه از منابع آب موجود را ایجاب می نماید.در ده های اخیر سطح وسیعی از اراضی کشاورزی تحت کشت آبی قرار گرفته اند و از طرفی، از آبهای قابل استحصال به شیوه های مختلف و به سرعت و به شدت استفاده شده است، بطوری که بخشی از آبهای شیرین در چرخه خود به گروه آب های شور و یا با کیفیت پایین پیوسته است و از طرفی دیگر نیاز بخش های مربوط به آب شرب و صنعت نیز روز به روز افزایش یافته است.
چای که از برگهای خشک گیاه Camellia sinensis تهیه میشود، یکی از رایجترین نوشیدنیها در میان مردم دنیاست. سالانه حدود سه بیلیون کیلوگرم چای در سراسر دنیا تولید شده و به مصرف میرسد. از چایهای تولید شده در دنیا، ۷۸ درصد چای سیاه است که معمولا در کشورهای غربی مصرف میشود، ۲۰ درصد چای تولیدی از نوع سبز است که عموما در کشورهای آسیایی به مصرف میرسد و ۲ درصد چای oolong است که به روش تخمیر جزئی تهیه شده و بیشتر ساکنان نواحی جنوبی کشور چین آن را مصرف میکنند.با توجه به نامشخص بودن میزان فلوراید انواع چایهای مصرفی در کشور، دکتر فرزاد مجرد و دکتر الهام خانلری، در یک پژوهش، غلظت فلوراید در ۲۲ نوع چای متداول مصرفی را مورد بررسی قرار دادهاند