تاثیرات کمبود و بیش بود نور محیط بر گیاهان
اقلیم، تغذیه خاک و آب به عنوان سـه فـاکتور مهـم بـرای رشـد گیاهان مطرح شده اند. تغذیه خاک و آب به طور نسبی از طریـق کـوددهی و آبیاری به راحتی قابل کنترل می باشد، امـا نـور فـاکتور بسـیار مهم اقلیمی بوده که کنترل آن بسیار مشکل است.
نور، رشـد و توسعه گیاهان را از طریق فرآیند فتوسنتز و به ویژه از طریق جـذب دی اکسید کربن کنترل می کند. در هـر زیسـتگاه شـدت نـور موثر در فتوسنتز، بسـته بـه زمـان و مکـان متفـاوت اسـت، اگرچـه گیاهان در برابر شدت های مختلف نور، سازگاری خود را افزایش می دهند.
رشد مطلوب گیاه نیازمند شدت نور مناسب است. نور بیش از اندازه یـا شدت کم آن، فتوسنتز گیاه را کاهش می دهد. تغییـر نـور نـه تنها روی مورفولوژیک (ظاهر)، فیزیولوژیک (درون) و تشریح گیاه مـؤثر است، بلکـه تأثیر مهمی هم بر روی تولید دارد.
در شدت نور زیاد، گیاهان برگ های بیشتری تولید می کنند ولی اندازه برگ به دلیـل کنـد شـدن تقسیم یاخته ای(سلولی)، کوچکتر می شود، همچنین شکل برگ و جهـت آن نیز تغییر می یابد.
گلدهی زودهنگام گیاهان تحت شدت نور کم، مشابه پاسخ گیاهان سایه پسندی است که در سایه گیاهان مجاورشان رشد کرده اند. از دست دادن رنگ و رشد سریع طولی ساقه پاسخ مهم فنوتیپی (ظاهری) دیگر در برابر شدت نور کم است.