معرفی گیاه کبر (لگجی)
لگجی، لگجین، کبر یا کاپاریس، گیاهی است از خانواده Capparidacea یا Capparacea (کبریان) و راسته کلم سانان.
درختچه ایست خاردار و پر برگ که روی سطح زمین، به صورت خوابیده رشد می کند. این درختچه به صورت خودرو در زمین های بیابانی و بایر مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری رویش دارد. گل های آن سفید تا صورتی رنگ و چهار گلبرگی است.
میوه هایی بیضی شکل و کوچک دارد که در موقع رسیدن، پر از بذر شده و با باز شدن آن، بذرها در اطراف پراکنده می شوند. بذرها و میوه های رسیده، از رنگ سبز، به قرمز تغییر رنگ می دهند.
این میوه که اندازه آن گاهی به اندازه یک زیتون و گاهی نیز به اندازه یک دانه خرماست، سرشار از آهن، ویتامین و مواد معدنی بوده و از نظر دارویی به کاهش قند خون و چربی خون کمک می کند. از میوه های نیم رس آن نیز در تهیه ترشی استفاده می شود.
نکات جالب در رابطه با مزارع مصنوعی لگجین دراسپانیا:
برای رشد لگجین لازم است که در لایه زیرین بستر، کاه بریزید و به همین خاطر است که بعد از برداشت گندم، لگجین بصورت طبیعی در گندم زارها رشد زیادی میکند.
این گیاه نه آفتی دارد و نه به کود شیمیایی نیاز دارد. به تغییرات دمای محیط هم بسیار مقاوم است. به آب بسیار کمی نیز نیاز دارد.
لگجین برازجان جزء بهترین لگجین های دنیا است. خارج از ایران، قیمت ترشی لگجین ۱۰ برابر ترشیهای دیگر است. متاسفانه در ایران این گیاه ارزشمند که به صورت طبیعی و خدادادی خودرو هم میباشد را به عنوان یک گیاه هرز میشناسند و همه کشاورزها لگجین رو ازبین میبرند.