لکه نواری باکتریایی گندم
یکی از بیماریهای مهم گندم در برخی از مناطق پر باران دنیا ویا در مناطقی که از روش آبیاری بارانی استفاده می کنند، می باشد.
در استرالیا تا40 %خسارت گزارش شده ودرشرایط مساعد ممکن است مزرعه قابل برداشت نباشد. درایران در سالهایی که شرایط رطوبتی و حرارتی محیط همراه با مدیریت ضعیف مزرعه همراه می گردد سبب آلودگی مزارع و خسارت قابل توجه کمی و کیفی به محصول گندم می شود.
این بیماری روی گندم، جو، یولاف، چاودار، تریتیکاله و تعدادی از باریک برگ ها گزارش شده است.
علایم روی گندم بسته به شرایط محیطی، زمان آلودگی، واریته گندم وشدت بیماری یااسترین باکتری متفاوت است.
علایم روی بذر: بذور کوچک و چروکیده می شوند.
علایم اولیه روی برگ به صورت نوارهای کلروتیک باریک دیده میشود.
در هوای مرطوب، رشد فراوان باکتری ممکن است به صورت لعاب و یا قطرات مایع روی بافت های بیمار دیده شود.(chaff black را به وجود بیاورد.) به هنگام خشک شدن، این تراوشات به رنگ روشن و فلس مانند در می آیند.
در این حالت نشانه های نکروزه قهوه ای که مربوط به ژن مقاومت به زنگ می باشند و شبیه علایم chaff black می باشد و اابته ربطی به باکتری نیز ندارد ممکن است ظاهر شود.
علاوه بر این، علایم برخی بیماری های قارچی و سرمازدگی نیز به همین گونه است؛ به ویژه اگر به صورت منظم روی گلچه ها توزیع شده باشد و روی برگ علامتی نباشد.
مدیریت بیماری:
بهترین روش کنترل استفاده از بذر عاری از پاتوژن است
اجتناب از آبیاری بارانی
استفاده از ارقام مقاوم یا متحمل موجب کاهش آلودگی می شود
تناوب چندساله باگیاهان غیرمیزبان
شخم عمیق وازبین بردن بقایای گیاهی
اجتناب ازکشاورزی کم خاکورزی وبی خاکورزی درمناطق آلوده
محلول پاشی بوسیله اکسی کلرومس
کنترل علفهای هرز گندمیان وغالت خودرو
ضدعفونی بذرباسموم مسی، مانند نوردوکس