پیشگیری از شیوع کرونا در جوامع روستایی

با توجه به شیوع گسترده بیماری ویروسی کرونا در سطح کشور، دامداران و عشایر باید تمهیداتی را اتخاذ کنند تا از ابتلای خود و خانواده، یا شیوع این بیماری خطرناک جلوگیری کنند. هنوز تحقیقات کافی در مورد این ویروس در مراتع انجام نشده است. ولی مطالعات در مورد ویروس های مشابه می‌تواند به اقدامات پیشگیرانه کمک کند. 

ویروس کرونای جدید (کووید۱۹) چیست؟

افراد بسیاری در سراسر جهان و ایران به بیماری کرونا مبتلا شده اند. ویروس از فرد مبتلا به سرعت به افراد دیگر سرایت می‌کند. این بیماری تاکنون موجب مرگ هزاران نفر در جهان شده است. ویروس کرونا از طریق دهان، بینی و چشم وارد بدن انسان می‌شود. این ویروس از طریق قطرات آب دهان یا ترشحات بینی و چشم می تواند روی سطوح مختلف قرار گیرد. 


آیا دام باعث انتقال ویروس کرونای جدید(کووید۱۹) می شود؟

راه های انتقال ویروس هنوز به طور دقیق مشخص نشده است. اما راه های اصلی انتقال این ویروس از انسان به انسان است. شواهد نشان می‌دهد که این ویروس خاستگاه جانوری داشته، ولی هنوز مشخص نیست چه جانوری منشأ این بیماری بوده و راه انتقال چیست. سازمان بهداشت جهانی و سازمان جهانی بهداشت دام، توصیه های مهمی در این زمینه داشته اند. لازم است اقدامات پیشگیرانه و بهداشتی هنگام هرگونه تماس با دام و طیور زنده رعایت شود. تاکنون آلوده شدن دو سگ به ویروس کرونا در کشور هنگ کنگ گزارش شده است. 

بهداشت عمومی افراد خانواده، چوپانان و کارگران: 

لباس کار و لباس منزل را تفکیک کنید.

لباس کار را بیرون از منزل یا چادر عشایری تعویض کنید.

لباس ها را قبل و بعد از کار ضدعفونی کنید.

نان و غذا را قبل از مصرف گرم نمایید.

قبل و بعد از تماس با هر نوع حیوان باید دست ها را بطور کامل با آب و صابون بشویید.

از دست زدن به چشمان، بینی و دهان خودداری کنید.

ماسک های کاغذی یکبار مصرف هستند و فقط برای ۲ تا ۳ ساعت ( بدون فیلتر ) یا ۵ تا ۸ ساعت (با فیلتر ) قابل استفاده هستند.

طی روز مرتب آب گرم یا چای بنوشید. لیوان یا استکان خود را قبل از استفاده با آب گرم و مواد شوینده مناسب بشویید.

از بردن کفش به داخل چادر خودداری کنید.

چوپانان و کارگران بیمار را تا زمان بهبود کامل از افراد سالم جدا کنید.

اقدامات پیشگیرانه تخصصی در دامداری:

وسایل و ابزار مورد استفاده در دامداری اعم از چوب دستی، ظروف، قیچی و... باید قبل و بعد از استفاده با محلول مناسب ضدعفونی شوند.

وسیله حمل و نقل علوفه را ضدعفونی کنید.

کف و دیواره آغل را ضدعفونی کنید.

از آب گرم بالای ۷۵ درجه سانتیگراد نیز می توانید برای ضدعفونی کردن وسایل ابزار و محل استفاده کنید.

در صورت خرید علوفه و کنسانتره حتما قبل و پس از دست زدن به کیسه و بسته های مربوطه دست ها را با آب و صابون یا مواد ضدعفونی کننده مناسب شستشو دهید.

تا یکساعت از ورود دام به محل ضدعفونی شده خودداری شود.

در صورت مشاهده دام بیمار، با رعایت ملاحظات بهداشتی از قبیل پوشیدن دستکش، آن را از دیگر دام ها جدا کنید. با دامپزشک یا کارشناس کشاورزی و خانه بهداشت تماس بگیرید.


انتقال ویروس از طریق کوچ و حرکت دام و انسان در مراتع:

مطالعات در مورد ویروس های مشابه نشان می‌دهد، این نوع ویروس ها از طریق تماس با بدن دام و انسان از محلی به محل دیگر انتقال پیدا می‌کنند.

با توجه به اینکه این ویروس در دمای خنک و سرد ماندگاری زیادی دارد، توصیه می شود دامداران روستایی و عشایری دام های خود را تا گرم شدن هوا وارد مرتع نکنند.

توصیه می‌شود عشایری که قصد کوچ بهاره دارند، کوچ خود را تا حد ممکن به تعویق بیاندازند.

افراد متفرقه، از ورود به مرتع خودداری کنند. 

برای حفظ سلامت خود و دیگران، از برگزاری هرگونه مراسم دسته جمعی در مسیر کوچ، درون روستا یا در مرتع خودداری کنید.

در هنگام کوچ، این ویروس می تواند از منطقه گرمسیر به منطقه سردسیر و برعکس انتقال پیدا کند. بنابراین اگر در محلی آلودگی وجود دارد، دام می تواند این آلودگی را به محل جدید انتقال دهد.

کود سم بذر ادوات و ابزار بستر کشت آزمایشگاه گیاه پزشکی باغبانی و زراعت گیاهان دارویی و زینتی آبیاری علف های هرز و فضای سبز آموزش اتاق خبر روابط عمومی

Twitter Twitter
Instagram Instagram
Telegram Telegram
GitHub Github
RSS RSS
Gmail Email