گیاهان میتوانند فکر کنند، حرف بزنند و ذهن انسان را بخوانند
زمانی، "پرنس چارلز" شاهزادهی انگلستان، گفت که وی با گیاهان صحبت میکند و آنها نیز عکسالعمل نشان میدهند. در آن زمان پرنس چارلز مورد تمسخر قرار گرفت؛ اما شاید حق با او باشد.
آیا گیاهان دارای حافظهی بلند مدت هستند؟
دکتر "مونیکا گاگلیانو" رهبری تیم مطالعاتی دانشگاه UWA را برعهده داشت. نتایج این مطالعات در مجلهی علمی Oecologia منتشر شده است. او و همکارانش گیاه "میموسا پودیکا" را از یک ارتفاع بلند برروی سطحی نرم انداختند تا بدون آسیب زدن به گیاه، به آن شوک وارد کنند. این گیاه بهخاطر ویژگی منحصر به فرد آن انتخاب شد: آنها در زمانی که مورد تهدید قرار گیرند، برگهای خود را میبندند؛ بنابراین مشاهدهی واکنش آنها به برخی محرکها راحتتر بود.
آنچه که این محققان میخواستند بدانند این بود که آیا گیاهان توانایی درک این موضوع را دارند که شوک وارد شده، به آنها صدمه نمیزند؟ همچنین میخواستند ببینند که آیا میتوانند این واقعیت را در مدت زمانی طولانی به خاطر آورند؟
در این آزمایش، واکنش گیاهان بعد از چند بار افتادن از بلندی متوقف شد؛ که این موضوع نشان داد که آنها متوجه شدهاند که این عمل برای آنها خطرناک نبود. این دانشمندان مطمئن شدند که این عدم واکنش گیاهان به خاطر خستگی نبود؛ زیرا آنها از محرکهای مختلفی برای نشان دادن واکنش آنی آنها استفاده کردند. این آزمایشها بر روی گیاهان متعدد و درطول دوره های زمانی مختلف انجام شد.
بعضی از این گیاهان تا ۲۸ روز بعد از آزمایش اولیهی سقوط، بدون آسیب ماندند. بعد از چندین روز، آنها هنوز این درس را به خاطر داشتند و نسبت به سقوط واکنش نشان ندادند؛ اگرچه نسبت به دیگر محرکها عکسالعمل نشان میدادند.
آیا گیاهان قادرند بدون داشتن مغز فکر کنند؟
اگرچه گیاهان برخلاف دیگر موجودات زنده که دارای قوای ذهنی بالاتری هستند، مغز و سیستم عصبی ندارند؛ اما دانشمندان شروع به فرض یک سیستم جایگزین در آنها کردند. برای مثال، ساختار گیاهان به شکلی است که قادرند اطلاعات را به صورت سیگنالهای الکتریکی منتقل کنند.
"کلیو بکستر" در سال ۱۹۶۶ میلادی در روند صحبت افراد با گیاهان خانگی، به یک کشف حیرتانگیز دست یافت. بکستر، متخصص سابق دروغ سنج در CIA بود که از روشهایی که هنوز هم در سازمانهای نظامی و دولت ایالات متحده کاربرد دارد، استفاده میکرد. او آزمایشی را برروی گیاه "خون اژدها" (دراسنا) انجام داد که جزئیات آن در کتاب "راز زندگی گیاهان" نوشتهی "کریستوفر بردز" و "پیتر تامپکینز" آمده است.
او دو گیاه اژدها را انتخاب و یکی از آنها را به دستگاه دروغسنج متصل کرد و از یکی از همکارانش خواست تا گیاه دیگر را لگدمال کند. در زمان اجرای این عمل، دروغسنج علائمی از ترس را در گیاه متصل به آن ثبت کرد. بکستر آزمایش دیگری انجام داد. گیاهی که احساس ترس را بر روی دروغسنج ثبت کرده بود، دوباره مورد آزمایش قرار گرفت. اینبار از افراد مختلف ازجمله فردی که گیاه دیگر را لگدمال کرده بود، خواسته شد که به اتاقی که گیاه متصل به دروغسنج در آن بود، وارد شوند. دروغسنج هیچ واکنش درهنگام ورود افراد نشان نداد؛ اما هنگامی که فردی که گیاه دیگر را لگدمال کرده بود، وارد اتاق شد، دوباره احساس ترس بر روی دروغسنج ثبت شد؛ که نشان میداد که گیاه آن شخص را تشخیص داده است.
بکستر متوجه شد که گیاهان در هنگام دادن آب به آنها، علائم خوشحالی را روی دروغسنج نشان میدهند و حتی میتوانند ذهن انسان را بخوانند.
آیا گیاهان میتوانند حرف بزنند؟
دکتر "گاگلیانو" در زمینهی ارتباطات گیاهی، پژوهشی را اخیراً انجام داده است. وی توضیح میدهد که سالهاست تولید امواج صوتی توسط گیاهان اثبات شده است. بسیاری تصور میکنند که این امواج صوتی، نتیجهی فرعی آبزدایی گیاهان است که بهطور تصادفی ایجاد شده تا اینکه بهصورت عمدی ایجاد شده باشد؛ اما گاگلیانو اینطور فکر نمیکند.
او به بررسی راههایی که گیاهان با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند، پرداخت که منجر به کشف امواج صوتی ازطریق فرایندی قابل درک بهنام "حفرهسازی" شد. تولید امواج صوتی در زمانی که گیاه دچار کمبود آب میشود و یا ستون آب آن تحت فشار قرار میگیرد، صورت میگیرد. با اینوجود گاگلیانو معتقد است سیگنالهای صوتی تولید شده توسط گیاهان بهقدری متعدد است که بسیار بعید به نظر میرسد که همهی آنها بهخاطر فرایند حفرهسازی باشد؛ و در واقع در حال حاضر شواهد اخیر نشان میدهد که این تولید صدا توسط گیاهان صرفاً در هنگام کمبود آب یا فرایندهای مربوط به حفرهسازی اتفاق نمیافتد. همچنین وی اشاره میکند که ممکن است برخیاز این امواج بهخاطر حبابهای تولید شده در لولههای آوند باشد.
با اینکه مکانیسمهای نزدیک و نهایی مورد استفاده در حیوانات برای درک محیطی آنها و برقراری ارتباط با یکدیگر، مدتهاست که موضوع علمی مورد علاقهی دانشمندان بوده، اما مطالعه بر روی گیاهان که سالهاست انجام میشود، هنوز به رسمیت شناخته نشده است. مخصوصاً این مساله دربارهی صداشناسی گیاهان صحت دارد و جای شگفتی است که متوجه شدهایم توانایی درک صدا و ارتعاشات از ویژگیهای حسی و نژادی تاریخ تکاملی موجودات است که دلیل رفتار سازمانی همهی موجودات زنده و رابطهی آنها با محیط خود میباشد.
منبع: روزنامهی اکونومیست