بامبوهایی متفاوت داشته باشید!
این روزها گیاه بامبو یکی از پرطرفدارترین گیاهان آپارتمانی محسوب میشود. البته این نوع بامبویی که در خانهها نگهداری میشود و معمولا پرپیچ و تاب است، نوع خاصی از بامبو است که به «لاکی بامبو» شهرت دارد، اما با نام علمی «دراسینا» در جهان شناخته میشود. مهمترین نکاتی که در مورد این نوع بامبو لازم است در نظر گرفته شود، نور کافی و آب تازه است و احتیاج به رسیدگی خاصی ندارد. البته بامبو برای رشد، خاک هم نمیخواهد. حتی میتوان آن را در خاکهای ژلهای نگهداری کرد، اما برای رشد بهتر است از تقویتکنندههای مایعی استفاده شود که به آب بامبو اضافه میکنند و گلفروشیها آن را «غذای بامبو» مینامند. این نکتهها هم در مورد نگهداری از بامبو مهم هستند:
- بامبوها گیاهان بسیار حساسی هستند و در صورت کوچکترین تماسی با مواد شیمیایی مثلا مواد شوینده، نگهداری در هوای گرم، عدم تعویض آب، قرار گرفتن در مجاورت نور زیاد و گاهی بیماری، کمکم زرد میشوند و از بین میروند. به همین دلیل ظرف یا گلدانی که در آن نگهداری میشود باید ماهی یک بار شسته شود و قبل از آنکه گیاه در آن قرار گیرد، کاملا خشک شود.
- اگر نکات بالا را مدنظر قرار دهید و بامبو را در دمای ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد و دور از نور مستقیم خورشید و باد مستقیم کولر نگه دارید و رطوبت لازم را برای آن فراهم کنید، پس از مدت پنج تا هفت ماه شاهد قد کشیدن عجیب این گیاه پیچخورده و سرسبزی آن خواهید بود.
- بامبو برعکس بقیه گیاهان، نگهداری میشود. یعنی وقتی نور کمتری به آن برسد، بیشتر در جستوجوی نور قد میکشد و در تماس با نور زیاد و گرما از داخل میپوسد.
- تمیز نگه داشتن آب بامبو و با تعویض هفتگی تاثیر بسزایی در سلامت گیاه دارد. مقدار آب نیز باید تا اندازهای باشد که تقریبا تا ۵/۲ سانتیمتر بالاتر از انتهای پایینی ساقه قرار بگیرد.
- دو عامل برای زرد شدن بامبو مطرح است؛ نور مستقیم یا بیش از حد و آب لولهکشی مورد استفاده برای گیاه که حاوی مقدار بیش از حد نمک یا فلوراید است. اگر گیاهتان بنا به دلایلی زرد و رشد آن متوقف شده است، آن را از تابش مستقیم نور آفتاب دور کرده و آب آن را تنها از آب فیلترشده یا آب معدنی طبیعی تامین کنید تا دوره پربار و جدیدی را آغاز کند.
روش هرس کردن بامبو ساقههای گیاه بامبو زمانی که بیش از حد بلند میشود نیاز به کوتاه و مرتب شدن دارند. شما میتوانید بدون نگرانی و به آسانی ساقههای این گیاه را مرتب و هرس کنید. هرس کردن به موقع و صحیح به رشد و شاداب ماندن این گیاه کمک زیادی میکند. قیچی و وسیلهای که قصد دارید گیاه را با آن هرس کنید باید کاملا تمیز و تیز باشد تا هم بیماری به گیاه منتقل نشود و هم در محل برش اثری از دندانهدندانهشدن بر ساقه برجا نماند تا بتوانید یک هرس سالم و تمیز را انجام دهید. میزان ساقههای بامبو در دسته بامبویی که در خانه دارید رشد نخواهد کرد بلکه ارتفاع بامبوها در اثر رویش و جوانه زدن برگهای بامبو و پیچها افزایش مییابد. ممکن است تا مدتی تمایل نداشته باشید که ساقهها را کوتاه کنید تا ارتفاع بامبوهای شما افزایش یابد اما پس از مدتی که ارتفاع بامبوها بیش از حد زیاد شود این کار لازم است. زمانی که مقداری از ساقه بامبو را برش بزنید و هرس میکنید برگها و در نتیجه ارتفاع بامبو باز میتواند به رشد خود ادامه دهد. البته بدون اینکه ساقه رشد کند. آن قسمت از ساقه را که از بامبو جدا کردهاید، میتوانید در خاک یا آب قرار دهید زیرا هر کدام یک قلمه جدید بامبو هستند. پس از مدتی ساقهها قطع شده یا همان قلمهها میتوانند رشد کنند و جوانه بزنند و به این ترتیب میتوانید یک دسته بامبو جدید داشته باشید. هرس کردن را با بریدن مقدار کمی از ساقه بامبو شروع کنید و بعد از برش اول اگر باز هم لازم بود میتوانید یک قطعه کوچک دیگر از بامبو را از ساقه جدا کنید. اگر قصد شما صرفا تاثیر گیاه است بهتر است قلمه را از دو تا پنج سانتیمتر از زیر گره ساقه جدا کنید. گره اولین جایی است که جوانه بامبو از آنجا به وجود آمده است. این منطقه وقتی از ساقه جدا شود به زودی ریشه میدهد و گیاه جدیدی به وجود میآید. به همین دلیل مهم است که آن را طوری کوتاه کنید تا جوانه گره کاملا دستنخورده باقی بماند. بعضی از مردم اصرار دارند که باید قلمه را زاویهدار برش زد تا ریشه دهد. این درست نیست. شما میتوانید برش را به صورت صاف و بدون زاویه نیز انجام دهید. با باقی گذاشتن یک یا دو پیچ بر ساقه بامبو میتوانید گیاه را به رشد و شکوفایی جدید و سریعتر تشویق کنید. مرتب کردن گیاه همچنین سبب میشود که جوانهها و پیچها بسیار منسجمتر و پرتر از زمان قبل از هرس و مرتب کردن رشد کند. اگر نمیخواهید که گیاه هرسشده شما به رشد خود ادامه دهد و رشدش متوقف شود باید در محل برش مقداری پارافین بمالید و آن قسمت را مسدود کنید. بامبو با اینکه گیاه بسیار مقاومی است باز هم احتمال بیمار شدنش وجود دارد. یکی از موارد تشخیص بیمار بودن گیاه بامبو این است که آبی که گیاه در آن قرار داده شده سریع زرد و کدر میشود. در چنین مواقعی باید راهکار درمانی را از یک کارشناس جویا شوید.