رایج ترین پیوند در مرکبات
تکثیر گونه های مختلف مرکبات اگرچه با روش های مختلفی مانند: کاشت بذر، قلمه زنی، خوابانیدن و پیوند زدن شاخه یا جوانه امکانپذیر می باشد اما معمول ترین شیوه، استفاده از پیوند تی یا شکمی است.
جهت انجام این نوع پیوند و استقرار پیوندک روی پایه، ارتفاع 20 الی 30 سانتی متری از سطح زمین لازم است. سطح استقرار پیوندک روی پایه باید صاف و اندکی محدب باشد تا پیوندک به درستی روی سطح پایه قرار بگیرد. پیوند تی معمولا در فصل بهار و تابستان انجام میشود.
یکی از نکات مهم در اجرای پیوند تی، انتخاب جوانه های سالم درختان مرکبات است که بهتر است همراه با بخشی از دمبرگ باشد. نکتهی مهم دیگر اینکه جوانه ها باید در زمان مناسب از درخت مادری جدا شده و در شرایط مناسبی نگهداری شوند.
توصیه می شود که پیوندک بلافاصله پس از جدا شدن از درخت مادری مورد استفاده قرار گیرد. باید توجه داشت که در صورت طولانی شدن مدت زمان نگهداری جوانه ها، رطوبت بیش از حد باعث پوسیدگی قارچی در پیوندک می شود.