کلزا، یکی از مهمترین دانه های روغنی در سراسر جهان می باشد.
کلزا در مراحل پایانی رشد، یعنی مراحل گلدهی، تشکیل خورجین و پر شدن دانه، حساسیت زیادی به تنش خشکی و گرما دارد.
❌این گونه تنش ها، باعث افت شدید عملکرد میگردد. در بسیاری از مناطق کشت کلزا در اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد ماه که مصادف با مراحل تشکیل خورجین و پر شدن دانه است، درجه حرارت سریعاً افزایش می یابد و باعـث خسارت گرمـازدگی و تـنش خشکی می گردد.
❌همچنین در برخی مناطق وزش بادهای گرم، باعث بـادزدگی نیز می گردد. از طرفی، در این زمان به علت محدود بودن منابع آبی و اختصاص آب به زراعت های بهاره و تابستانه معمولاً زراعت کلزا با کمبود آب و تنش خشکی مصادف می شود.
🪴آنتریوم:
تصفیه کننده مواد سمی مانند آمونیاک و فرمالدهید
🪴سرخس شمشیری:
تصفیه کننده موادی مانند تولوئن و فرمالدهید
🪴اسپاتی فیلیوم:
تصفیه کننده موادی مانند زایلن و بنزن
🪴بگونیا رکس:
تصفیه کننده بنزن
❌پوسیدگی نرم:
عامل آن باکتری است.
❌پوسیدگی خشک فوزاریومی:
عامل آن قارچ است و بسیار شایع است.
❌پوسیدگی قهوه ای:
عامل آن باکتری است.
زمستان معتدل و بهار خشک، آلودگی به شته را در مزارع چغندر بذری افزایش می دهد.
زنبورهای پارازیت در کنترل این آفت، بسیار موثرند.
✅کنترل این آفت، از انتشار ویروس در مزرعه و از خسارت بیشتر به بذر و ریشه جلوگیری میکند.
✔️سموم موثر در کنترل این آفت:
اکسی دیمتون متیل
تیومتون
شته سیاه باقلا، که به شته سیاه چغندر نیز معروف است، دارای میزبان های متعددی از گیاهان زراعی و علف های هرز است.
این شته، زمستان را به صورت تخم روی بعضی از علف های هرز دائمی و گیاهانی نظیر شمشاد میگذراند. در بهار از تخم های زمستانه حشرات بی بال به وجود می آید که به تدریج در بین آنان، افراد بالدار ظاهر می شوند و به طرف مزارع چغندر مهاجرت میکنند.
شته ها پس از استقرار در پشت برگ ها و تغذیه از آن ها، باعث:
❌پیچیده شدن برگ ها،
❌کاهش میزان شیره گیاهی،
❌پیچیدگی شدید برگ ها،
❌کوتاه شدن بوته،
❌پژمرده شدن برگ ها،
❌مختل کردن رشد طبیعی برگهای جوان،
❌و حالت سوختگی در گیاه شود.
همچنین فعالیت این حشرات، سبب تولید عسلک و در ادامه فعالیت قارچ روی برگ ها میشود.
1️⃣شخم زدن
2️⃣هرس کردن
3️⃣از بین بردن علف های هرز
4️⃣جمع آوری میوه های آلوده
5️⃣استفاده از سموم شیمیایی همانند سموم زولون ۱/۵ در هزار، گزرانتیون ۲ در هزار، دیازینون ۱ درهزار.
✔️ که زمان مبارزه با استفاده از اطلاعیه های بیش آگاهی صورت می گیرد.
حشره کامل شب پره ای است که با بال های جلویی به شکل ذوزنقه و به رنگ خاکستری است.
روی بال های جلویی سه نوار موج دار به رنگ قهوه ای دیده می شود. در انتهای بال های جلویی، یک لکه درشت قهوه ای رنگ و اطراف بال های عقبی، پر از ریشک می باشد. این آفت در همه جا حضور دارد.
میزبان اصلی درخت سیب است ولی به گلابی هم حمله می کند. درختان انار، گردو، آلبالو، گیلاس و هلو هم مورد حمله قرار گرفته اند.
❌هدف اصلی آفت، تغذیه دانه سیب است و به همین خاطر پوست را سوراخ کرده و دالون هایی را به طرف دانه حفر می کند و در هنگام حفر تا حدودی از قسمت های گوشتی تغذیه می کند و فضولات لاروی به بیرون ریخته می شوند و این میوه ها از درخت میریزند.
البته لاروهای خارج شده، مختصر تغذیه ای از برگ ها دارد و بعد از ۴۸ ساعت خود را به میوه می رساند.
✅بردوفیکس، قارچ کش و باکتری کشی است که برای پیشگیری و کنترل بیماری های درختان و گیاهان استفاده می شود.
✅از بردوفیکس هم به صورت محلول پاشی و هم به صورت لایه محافظ تنه و هرس درختان، میتوانیم استفاده کنیم.
✅برای درختانی که دچار گموز، سرخشکیدگی و سپتوریا هستند، از این سم استفاده می شود.
✅بهترین زمان استفاده از بردو، بعد از ریزش ۷۰ درصد برگ ها در پاییز و قبل از تورم جوانه ها در اسفند ماه می باشد.
✅در صورتی که تنه درخت بر اثر گموز دچار آسیب شده باشد، باید محل آسیب دیده را تراشیده و با محلول رقیق نشده بردو، ترمیم کرد.
✅میزان مصرف محلول بردو، بین ۵ تا ۱۰ لیتر در ۱۰۰۰ لیتر آب به صورت محلول پاشی است.
✅به دلیل چسبندگی بالا و تثبیت شدن به صورت کمپلکس، با بارندگی هم اثر بردوفیکس، از بین نخواهد رفت.
لکه قهوه ای آلترناریایی، نخستین بار در سال 1903 روی نارنگیامپرور در استرالیا توصیف شد. این بیماری موجب:
🍃برگریزی شدید،
🍋ریزش میوه و
🌿لکه دار شدن برگ و میوه های رقم های حساس،
در نواحی مرطوب میشود و تولید این رقم ها
را محدود می سازد.
❌قارچ عامل این بیماری، ماده ای اختصاصی تولید می کند که عامل بافت مردگی بافت هاست. اسپورهای این قارچ، دیواره نسبتا مقاومی به خشکی و دیگر شرایط نامناسب دارند.
پوسیدگی آلترناریایی مرکبات، بیشتر به شکل پوسیدگی دمگاه بروز می کند و در میوه هایی که زخمی شده اند و یا به مدت طولانی انبار می شوند، دیده میشود. اما گاهی در باغ پوسیدگی در گلگاه میوه ایجاد و باعث ریزش میوه های جوان و نارس مرکبات می شود.
این نوع آسیب و زیان در باغ، به ویژه روی رقم تامسون ناول شدید است که به علت وجود نقص در محل گلگاه آن ها، آلودگی به آسانی ایجاد می شود.
❌در این بیماری میوه بیمار در باغ و هنگامی که هنوز نارس است، رنگ می گیرد و گاهی بخش هایی از پوست در گلگاه یا نزدیک به گلگاه، قهوه ای روشن تا متمایل به سیاه می شود.
طول عمر اقتصادی درختان سیب، حداکثر حدود 100 و به طور متوسط حدود 50 سال است.
سن باروری در ارقام مختلف متفاوت است و به طور طبیعی از 4 تا 15 سال تغییر می
کند. از یک هکتار باغ سیب معمولی می توان تا 50 تن محصول برداشت کرد.
درخت سیب می تواند در هر خاکی که حاصلخیز و دارای دست کم 1 تا 2 متر ژرفا باشد، رشد کند ولی خاک هایی که دارای مواد آلی کافی باشند، برای آن مناسب ترند.
✅ازیاد درخت سیب به روش پیوند انجام می گیرد. مهمترین ارقام بومی سیب ایران عبارتند از :
✔️گلاب مشهد، گلاب شمیران، گلاب اصفهان و لبنانی زرد و لبنانی قرمز
بیماری بلاست برنج یک بیماری قارچیه که معمولا در دما و رطوبت بالا شروع به فعالیت می کنه و ممکنه در دو مرحله ی رشد رویشی و زایشی خسارت ایجاد کنه که باعث ایجاد "بلاست برگی" یا "بلاست خوشه" میشه.
✅جهت کنترل این بیماری:
1️⃣استفاده از ارقام مقاوم
2️⃣ضد عفونی کردن برگ ها
3️⃣تناوب آبیاری
4️⃣استفاده بهینه از کودهای پتاسه جهت ایجاد مقاومت در گیاه
5️⃣خودداری از مصرف بیش از حد کودهای ازته توصیه میشه.
✅هنگام بروز خسارت باید سمپاشی انجام بگیره که می تونیم از یکی از سموم تری سیکلازول به مقدار نیم کیلو در هکتار یا سم ناتیوو به مقدار 160 گرم در هکتار استفاده کنیم.
✔️ بهتره که در زمان سمپاشی شالیزار، آب مزرعه از روز قبل قطع شده باشه.
سیب معمولی، درختی است بومی اروپای شرقی، آسیای غربی و نواحی شمال غربی کوه های هیمالیا که حدود 600 سال قبل از میلاد مسیح و یونان به زیر کشت درآمده است.
در جنس سیب بیش از 60 گونه و زیر گونه وجود دارد که در سراسر نیمکره شمالی پراکنده هستند.
درخت سیب می تواند گستره دمایی وسیعی را تحمل کند و کشت آن تنها در نقاطی اقتصادی نیست که:
❌یا زمستان آنقدر سرد باشد (60 درجه سانتی گراد) که شاخه ها خشک شوند،
❌یا آنقدر گرم باشد که سرمای مورد لزوم (1000تا 1600ساعت دمای کمتر از هفت
درجه سانتی گراد) تامین نگردد.
✔️افزون بر این درخت سیب برای تولید میوه هایی با کیفیت، انبارداری خود را تا حدود زیادی حفظ کرده و برای تولید میوه هایی با کیفیت مطلوب، باید در نقاطی کشت شوند که هوا در یکی دو ماه آخر فصل رشد، بویژه شب ها، خنک باشد، وگرنه میوه ها طعم، مزه و قدرت انبار داری خود را تا حدود زیادی از دست خواهند داد.
فراوان ترین و فعال ترین گونه های شته روی برگ ها و سرشاخه های جوان درختان بادام می باشد.
میزبان اولیه این شته، درختان میوه هسته دار مانند هلو، زردآلو و همچنین بادام می باشد و میزبان ثانویه آن علف هرز هفت بند است که می تواند از این طریق، به درختان منتقل شود.
زمستان گذارانی این حشره به صورت تخم است.
✅بهترین سموم، برای از بین بردن این حشره، سموم سیستمیک می باشد.
چای کوهی، گیاهی است علفی و پایا، با بوتههای کوتاه به ارتفاع 20 تا 60 سانتیمتر
که گل های سنبله ای معطر صورتی مایل به سرخ دارد.
این گیاه علاوه بر تأثیرات ضدمیکروبی، دارای خاصیت ضد درد به ویژه دردهای مفصلی، روماتیسمی، سردرد، سرگیجه، و دردهای عصبی است.
حساس ترین مرحله زندگی انبه در مقابل این حشره، مرحله گلدهی است.
حشرات زمستان گذران، همزمان با ظهور گل آذین انبه، شروع به تغذیه، جفت گیری و تخم گذاری می کنند.
شروع تخم گذاری در میناب، دهه آخر دی ماه و در منطقه سیاهو، دهه سوم بهمن ماه گزارش شده است. تخم گذاری به صورت دستجات 2 تا 5 تایی، درون جوانه های گل و انشعابات گل آذین انجام می شود.
پوره ها و حشرات کامل، با تغذیه از شیره برگ و گل آذین، به درختان انبه، خسارت می زنند. بیشترین خسارت از طریق پوره ها، به گل آذین مربوط می شود.
تغذیه پوره از شیره گل آذین، همراه با ترشح عسلک از گل آذین و رشد قارچ های فوماژین و در نتیجه سیاه شدن، ریزش گل و عدم تشکیل میوه هاست.
اوج ظهور حشرات کامل، دهه اول فروردین تا اواخر اردیبهشت می باشد. حشرات کامل نسل جدید، با تغذیه از برگ های جوان، و بدون زاد و ولد تا شروع مجدد گلدهی، به زندگی خود ادامه می دهند.
✅نیتروژن یکی از عناصر غذایی مهمی است که کمبود آن، بیشتر از سایر عناصر، تولید گیاهان زراعی را محدود می کند.
✅در غیاب علف های هرز، نیتروژن از طریق افزایش تعداد سنبله در واحد سطح، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه، باعث افزایش عملکرد دانه گندم می شود.
❌برخی پژوهش ها نشان داده اند که علف های هرز، توانایی بالایی در رقابت با گندم، برای جذب نیتروژن دارند. بنابراین مدیریت علف های هرز در مزرعه گندم، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
✔️آهن یکی از عناصر ضروری اما کم مصرف در اکثر گیاهان می باشد. با این وجود، افزایش مقدار این عنصر می تواند به ایجاد اکسیژن فعال و در نتیجه استرس اکسیداتیو منجر شود.
❌استرس آهن، خود به عواملی نظیر مکانیسم های متابولیسم، جذب آهن، غلظت بالای هیدروکربنات در خاک، و برهمکنش باسابر عناصر مربوط می شود.
✔️مطالعات انجام شده بر روی ریحان، از خانواده لامیاسه، نشان داده است که افزایش غلظت آهن در محیط، سبب کاهش زیست توده (ماده خشک گیاه) و همچنین کاهش کل محتوای اسانس دراین گیاه گردید. با این وجود هنوز اطلاعات اندکی در رابطه با نقش آهن درتولید
متابولیت های ثانویه نظیر اسانس، فلاونوئید و غیره وجود دارد.
پنیرک یا مالواسه، یکی از علف هرز های مهم، در مزارع گندم، به ویژه در جنوب و جنوب غرب کشور است که میتواند کاهش قابل توجهی در عملکرد گندم ایجاد کند.
رقابت در جوامع گیاهی، زمانی رخ می دهد که دو یا چند گیاه، در جستجوی منابع مشترک (مواد معدنی، آب و نور) بوده و درون فضای محدودی قرار داشته باشند.
یکی از عواملی که باعث محدودیت عوامل محیطی و عناصر غذایی می شود، وجود علف های هرز در کنار گیاه زراعی و رقابت با گیاه اصلی است.
✅مواد هیومیک، بـه عنـوان بخشـی از مـواد آلی خاک، از تحولات فیزیکی، شـیمیایی و میکروبیولوژیک مولکول های زیستی، ناشی می شوند که براساس قابلیت حل شدن به سه دسته:
✔️اسید هیومیـک،
✔️اسیدفولویک و
✔️هیومین، تقسیم میشوند.
اسید هیومیک، بیشـترین میزان از مـواد هیومیک را شامل میشود. امروزه، با استفاده از اسید هیومیک، افزایش تولید محصولات کشاورزی مقرون بـه صرفه است و
به صورت مستقیم در خاک و یا به صورت محلول پاشی استفاده می شود.
✅مهمترین خاصیت هیومیک اسید این است کـه از یک طرف به انحلال و آزاد سازی عناصر تثبیت شده، به خصوص در خاک های قلیایی، کمک می کند و از طرف دیگر همانند یک مخزن، عناصر اضافی موجود در محـیط را در خـود ذخیره می نماید.
✔️به موقع در اختیار ریشه میگذارد و بدین ترتیب گیاه متعادلی را می پروراند.
✔️اسید هیومیک می تواند بـا بهبود جذب نیتروژن، سبب افزایش میزان آنزیم ها، انواع پروتئین ها، به ویژه آنزیم ها و پروتئین های شرکت کننده در چرخه فتوسنتزی شود و از این طریق رشد را افزایش دهد.
جنس پونه سا(پونه)، از خانواده نعنائیان بوده که اسانس و عصاره آن، به دلیل دارا بودن نپتالاکتون، دارای اثرات زیر می باشد:
✔️ضد عفونی کننده
✔️مدر(ادرار آور)
✔️معرق
✔️التیام دهنده زخم
✔️و تب بر می باشد.
این جنس، در ایران دارای گونه های بسیاری است.