کودهای ارگانیک دامی اعم از کود پوسیده دامی گاوی و گوسفندی، اطراف ریشه درخت را گرم نگه می دارد و به این ترتیب مانع از سرمازدگی گیاه در زمستان می شود.
✔️توجه کنید کود دامی مورد استفاده حتما پوسیده باشد چون در غیر این صورت برای دست یابی به نیتروژن با ریشه درخت رقابت می کند و این مساله به گیاه اسیب میزند.
دانشمندان کشف کرده اند که مورچهها قادر هستند برای تامین غذای مورد نیاز خود، با استفاده از کودهای گیاهی، قارچ تولید کنند. تحقیقات نشان داده است که همزیستی بین قارچ ها و مورچهها، نتایج عملکردی خوبی برای خاک محل زندگی این موجودات به همراه داشته است.
کوددهی درختان درفصل زمستان به دو صورت چالکود و پخش سطحی انجام می شود.
✔️درکوددهی به روش پخش سطحی، در محل آب چکان درخت به صورت نواری دور محیط درخت، کود ریخته می شود و بعد این کود با خاک مخلوط می شود. در روش چالکود بسته به اندازه درخت، تعدادی چاله در اطراف درخت حفر کرده و کود های حیوانی کاملا پوسیده شده همراه باسایر کود های مورد نظردر چاله های حفر شده، دفن و سپس آبیاری می شود.
✔️برای تغذیه زمستانه درختان میوه می توانید هم از کودهای شیمیایی و هم از کودهای ارگانیک استفاده کنید. فقط کافی است این کودها را بشناسید تا برنامه غذایی درختان در زمستان را با آگاهی انجام دهید. از جمله کودهای شیمیایی می توان به هیومیک اسید، کود آهن ،کود مس و کودهای حاوی ازت، فسفر و پتاسیم اشاره کرد.
💥در مطالب دیگر سایت، هر یک را جداگانه توضیح داده ایم.
کشت ایروپونیک(aeroponic) یا هواکشت روشی است که برای پرورش گیاهان در فضای بسته یا نیمه بسته به کار می رود. در این روش از خاک برای رشد و تغذیه ی گیاه استفاده نمی شود و به جای آن از محفظه هایی که قابلیت کشت گیاه داشته باشند و بتوان گیاه را آویزان یا معلق نگه داشت، استفاده می شود.
زنجبیل تلخ با نام علمی Zingiber zerumbet متعلق به خانواده ی Zingiberaceae است و نام های زنجبیل وحشی یا زنجبیل شامپو نیز به آن اطلاق شده است. این گیاه در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری در سراسر جهان به وفور یافت میشود.
هویج، به عنوان یک گیاه غذائی و یک منبع کاروتن که ماده اولیه ویتامین A است، از سبزی های مهم در سراسر دنیا بوده و حائز اهمیت اقتصادی است که به صورت پخته و خام مورد استفاده قرار می گیرد.
✔️هویج که عموماً به عنوان یک گیاه دو ساله، از آن نام می برند متعلق به تیره چتریان بوده و تیپ های یکساله نیز در آن دیده می شود.
✔️انواع هویج در ایران کاشته می شود، اما نوع نارنجی رنگ آن که به هویج فرنگی معروف است در سطح تجاری در سراسر دنیا و نقاط مختلف کشور تولید می شود و به مصرف غذایی می رسد.
✔️ارقام تجاری این گیاه در سال اول تولید، ریشه ای ضخیم همراه با یک سری برگ های روزت می نماید و در ابتدای سال دوم (پس از گذراندن یک دوره سرمای طولانی در دمای صفر تا 5/7ºC)، ساقه گل دهنده تشکیل می شود.
✔️کمیت و کیفیت محصول ریشه هویج، شدیداً تحت تاثیر خروج ساقه گل دهنده یا بولتینگ می باشد. در این حالت ریشه ها چوبی و فیبری شده و کیفیت خوراکی خود را از دست می دهند.
1- مصرف کودهای گوگردی و کودهای هیومیک اسید در خاک های قلیایی و شور توصیه می شود.
کاهو گیاهی ست یکساله، که از حوالی اروپای ساحلی یا آسیای مرکزی به نقاط دیگر جهان منتقل شده است. گروهی از محققین نیز معتقدند منشا آن هندوستان بوده است.
کاهو دارای ویتامین آ، ب، ث و مواد دیگری مانند ید، آهن، فسفر، منیزیم، روی، منگنز و مس است.
✔️کشت کاهو با دو هدف استخراج روغـن از بذر آن و مصرف تازه خوری صورت میگیرد.
✔️کاهو به دو گروه بزرگ تقسیم می گردد:
1️⃣کاهو پـیچ کلمی (واریته کاپیتاتا) که بیشتر در شرایط گلخانه و به صورت کشت های هیدروپونیک و یا کشت های خاکی گلخانه ای تولید می گردد.
2️⃣گروه دوم کاهوهای پهن برگ می باشند که شامل کاهو برگ (واریته کریسپا) و کاهو پیچ معمولی (واریته لونگیفولیا) است که در فضای باز کشت می شود.
انتخاب یک برنامه ی غذایی کامل نقش مهمی در میزان برداشت یک کشاورز یا باغدار دارد. آنچه در یک برنامه ی تغذیه ای مهم است برداشت چند برابری بعد از یک فصل زراعی می باشد، بنابراین با رعایت یک برنامه ی غذایی کامل می توان به برداشت مطلوب و مورد نظر خود رسید. با توجه به اینکه هندوانه در کشور ما مصرف زیادی دارد و هر ساله به میزان زیادی تولید می شود، کودهی در زمان مناسب جهت تولید محصول بیشتر بسیار حائز اهمیت است.
گل سوسن چلچراغ با نام علمی Lilium ledebourii یکی از کمیاب ترین گل های جهان است که در مناطقی از کشور ما یافت می شود. به همین دلیل نخستین گل ایران می باشد که در فهرست آثار ملی طبیعی قرار گرفته است. از ویژگی های این گل می توان به تکثیر گریز بودن اشاره کرد که به همین دلیل و به دلیل برداشت بی رویه در معرض خطر انقراض قرار دارد.
تحقیقات انجام شده درباره سموم راب کش در ایران، سـموم متالدئیـد، متیوکارب و کارباریل را موثر در کنترل راب و جز فهرست سموم مجاز کشور قرار داده اند.
✔️بعد از آن، به کارگیری نوار دورکننده مسی، بـه عنوان روش جدید کنترل غیرشیمیایی در قالب طرح تحقیقاتی انجـام و ثبـت گردیده است.
✔️اخیراً یک کارخانه خارجی، اقدام به ساخت طعمه فسفات آهن با نام تجارتی ferramol (فرامول) کرده است که دارای کارایی بیش از 70 درصد است و می تواند با روش های متداول شیمیایی رقابت نماید و همچنین در سال های اخیر در داخل نیز اقدام بـه ساخت مشابه خارجی این طعمه با نام تجارتی فریکول شده است.
سطح مزارع کاهوی استان های مازندران و تهران در حدود 30 هزار هکتار بود که قطب اصلی تولید این محصول در کشور است.
✔️خسارت گونه های راب، روی کاهو، به علت داشتن شرایط اقلیمی مساعد (حرارت معتدل و رطوبت نسبی بالا)، در خزانه و مزارع، هم از نظر کمی (به صورت تغذیه از قسمت های مختلف بوته کاهو) و هم از نظر کیفی (ایجاد خوردگی) بسـیار زیـاد می باشد.
این گونه با تغذیه از برگ، ساقه، ریشه و بذور انواع سبزیجات برگی باعث از بین رفتن آنها می گردد و در بسیاری از کشورها به عنوان آفت درجه اول روی سبزیجات گزارش شـده است.
❌بیشترین خسارت این آفت، در ماه های آبان، فروردین و اردیبهشت و در واقع در فصل پاییز و بهار است.
مگس ریشه ی هویج با نام علمی Psila rosae از خانواده ی دو بالان و عامل پوسیدگی ریشه ی هویج است. این مگس میزبان های دیگری مانند : کلم بروکلی، هویج وحشی و کرفس نیز دارد اما هویج مهم ترین میزبان آن به شمار می رود.خسارت این آفت مربوط به مرحله ی لاروی می باشد، به طوری که ابتدا از ریشه های نازک تغذیه کرده سپس با افزایش سن داخل بافت ریشه حفره ایجاد می کند و تمام قسمت های ریشه را تحت تاثیر قرار می دهد.
آفت کش های ارگانیک به طور معمول از مواد سازگار با محیط زیست تشکیل می شوند. از دستورالعمل های خانگی برای تهیه ی این نوع آفت کش ها استفاده می شود. استفاده از این نوع آفت کش ها به دلیل ارگانیک بودن و نداشتن ترکیبات شیمیایی برای حفاظت از محیط زیست بسیار مفید است.صرفه جویی در وقت و هزینه از مزایای آنها به شمار می آید.
از مهمترین آفات انار، شب پره های میوه خوار شامل کرم گلوگاه انار و کرم به است.
این آفت ضمن تغذیه از میوه و افت کمی و کیفی محصول، باعث کاهش قابل توجهی در بازارپسندی میوه می شوند.
کرم گلوگاه انار آفتی با گسترش جهانی است که از قاره های آسیا، اروپا، آمریکا و اقیانوسیه گزارش شده است.
✔️کرم گلوگاه انار در ایران دارای میزبان های متعددی است و علاوه بر انار به مرکبات، انجیر، گردو و سیب نیز حمله می کند.
✔️در مورد میزان خسارت کرم گلوگاه انار آمار و ارقام متفاوتی ارایه شده است و میزان خسارت در ارقام مختلف انار بین 15 تا 90 درصد گزارش شده است.
✔️براساس مطالعات انجام شده در استان فارس در اواخر اردیبهشت ماه، لاروهای
زمستان گذران تبدیل به شفیره شده و در اوایل خرداد مصادف با زمانی که میوه درختان انار به بزرگی یک لیمو ترش هستند، شبپره های نسل زمستان گذران از پوسته شفیرگی خارج می شوند.
✔️حشرات کامل نسل اول از اواسط تا اواخر تیر، نسل دوم از اواسط تا اواخر مرداد، نسل سوم از 16 تا 20 شهریور و بالاخره شبپره های نسل چهارم در اواخر مهر ظاهر می گردند. این نسل در واقع همان نسل زمستان گذران می باشد.
✅این زمان ها بهترین زمان سم پاشی علیه آفت است.
حاصلخیزی خاک یعنی توانایی خاک برای تولید محصول به مقدار زیاد و به صورت مستمر. برخی خاک ها به طور طبیعی حاصلخیز هستند اما ممکن است بر اثر کشت و کار مداوم و عملیات زراعی غیر اصولی حاصلخیزی خود را از دست بدهند. در بعضی موارد، خاک حاصلخیزی ضعیفی دارد که در این موارد می توان به کمک عملیات زراعی مناسب خاک را حاصلخیز نمود.از آنجا که حاصلخیزی خاک یکی از اصول مهم کشاورزی به شمار می رود، شناخت عوامل موثر در بهبود آن بسیار حائز اهمیت است.
گل اگزالیس یا شبدر زینتی با نام علمی oxalis triangularis از خانواده ی oxalidaceae بوده و به خاطر ظاهر جذاب و زیبای آن به شدت محبوب است.
طی چند سال اخیر، محققان توانسته اند پیشرفته ترین ربات های کشاورز جهان را که قادر به انجام عملیات های کشاورزی هستند، توسعه دهند.
کرم به، در تمام نقـاط کشور که درختان میوه خانواده Rosacea (گل سرخیان) مانند گلابی، سیب، بادام و غیره کشت می گردند، انتشار دارد. خسارت کرم به در ایران شامل دو خسارت چوب خواری و میوه خواری است، به طوری که حالت چوب خواری آن بیشتر در روی سیب، به، گلابی، گوجه و زردآلو و حالت میوه خواری آن در میوه هایی از قبیل به، سیب، گردو و گلابی مشاهده شده است و خـسارت آن روی به، گاهی به 95 درصد نیز می رسد.
✔️در بـاغ هـای انـار منـاطق خراسـان رضـوی و سمنان، حالت میوه خواری کرم به، روی میوه های انار مشاهده شده است.
❌نحوه خسارت:
در روی به، در محل تغذیه لارو، میوه گود و ناصاف شده و اغلب فضولات قهوه ای مایل به سیاه، نیز در داخل یا سطح میوه تشکیل می شود.
توت فرنگی گیاه علفی و دائمی است که جزء خانواده Rosaceae (گل سرخ) است. یک ساقه کوتاه دارد واز آن برگ ها، ریشه های نابجا، ساقه های رونده وگل آذین خارج می شوند. از انتهای ساقه، گل آذین و ازقاعده آن، ریشه تولید میشود.
در شناسایی ارقام مختلف فرم، شکل و رنگ برگ از مطمئن ترین صفات به شمار می رود. به علاوه برگ اطلاعات معینی راجع به صفات یک رقم را در اختیار می گذارد.
برای مثال رنگ سبز روشن در یک رقم، نشانه حساسیت بالای آن به سفیدک است و یا
ارقامی که برگ های تیره رنگ دارند بیشتر به وسیله بیماری لکه برگی آرمیلاریایی مورد حمله قرار میگیرند.